Φαρμακοποιοί: Ελλείψεις σε βασικά δημοφιλή φάρμακα – «Δεν ξέρουμε πως θα περάσουμε τον χειμώνα»

  • Ελισάβετ Σταύρου
φάρμακα
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναφέρει πως υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα, εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών.

Η έλλειψη σε βασικά δημοφιλή φάρμακα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους πολίτες, που πηγαίνουν στα φαρμακεία και δεν μπορούν να βρουν το σκεύασμα που θέλουν.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, οι λόγοι για τις ελλείψεις στα φάρμακα είναι τα προβλήματα στην παραγωγή από τις φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας για άρση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε εκατοντάδες σκευάσματα.

Πρόκειται για σημαντικά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, τα οποία είναι εισαγόμενα, έρχονται δηλαδή στην Ελλάδα για να καλυψουν κάποια κενά, αλλά δυστυχώς επανεξάγονται στο εξωτερικό, «διότι κάποιοι κερδίζουν πολλά περισσότερα με αυτή τη διαδικασία», αναφέρει ο κ.Ευγενίδης.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες ελλείψεις σε σκευάσματα για όλες τις παθήσεις, τόσο για χρόνιες παθήσεις όπως το σάκχαρο, η χοληστερίνη, η οστεοπόρωση, οι αντιπηκτικές ενέσεις, αλλά επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στη μέση του χειμώνα και φάρμακα τα οποία αυτή τη στιγμή τα χρειαζόμαστε, λείπουν από τα φαρμακεία μας», είπε ο πρόεδρος του ΦΣΘ, αναφερόμενος σε αντιβιοτικά και εισπνεόμενα, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τις ελλείψεις, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν ξέρουμε πως θα περάσουμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ζητά η πολιτεία να παρέμβει και να επαναφέρει την απαγόρευση στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, «για να μείνουν τα φάρμακα στην Ελλάδα και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς στη χώρα μας».


Φωτογραφία iStock