Φαρμακοποιοί: «Εφαρμόζουμε ειδικά πρωτόκολλα σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ από τα εμβόλια»

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακεία
Πληροφορίες για τον βαθμό ετοιμοτητάς τους, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών στα Φαρμακεία έδωσαν στη δημοσιότητα οι φαρμακοποιοί.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των ιδιωτών γιατρών και με σκοπό να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν την επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών κατά της COVID-19 από τα ιδιωτικά Φαρμακεία.  Τονίζουν δε, πως ήταν σημαντική η συμβολή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο μέσω της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού, όσο και για τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ κατά της COVID-19 (rapid test).

«Έχει αναλογισθεί κανείς ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στον Τουρισμό, την εκπαίδευση,  την εργασία , αν τα φαρμακεία δεν συμμετείχαν στη  διενέργεια των rapid tests; Πέραν αυτού οι φαρμακοποιοί εκπαίδευσαν το κοινό στην αυτοδιαγνωστική διαδικασία και έτσι σώθηκαν ζωές. Όποτε ζητήθηκε η συνδρομή των φαρμακοποιών  σε δράσεις της    Π.Φ.Υ.  στη διάρκεια της πανδημίας,  συμμετείχαμε μέσω του δικτύου των φαρμακείων και με τη συνδρομή των πιστοποιημένων και εκπαιδευμένων φαρμακοποιών», αναφέρουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί.

Γιατί οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στα φαρμακεία

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), τα φαρμακεία διαθέτουν ήδη υποχρεωτικά ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους  τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή για την παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων. Η δε προμήθεια των εμβολίων όσον αφορά τα φαρμακεία γίνεται μέσω των φαρμακαποθηκών  οι οποίες διαθέτουν τις αναγκαίες  πιστοποιήσεις και με διαδικασίες που περιγράφονται από τα ειδικά πρωτόκολλα  ψυχρής αλυσίδας.

Όσον αφορά το θέμα των πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων στο φαρμακείο εξαιτίας του εμβολιασμού οι φαρμακοποιοί αναφέρουν τα εξής:

«Πρώτον οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισής τους,  ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια και η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Στην σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του COVID εμβολιασμού.  Σύμφωνα με το  ιστορικό του ασθενούς αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό. Στην μηδενική σχεδόν  περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο,  ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα  (παρακολούθηση  της αρτηριακής υπέρτασης και της  αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι  και τη χορήγηση αδρεναλίνης», σημειώνουν.

ΠΙΣ:

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε ότι το εγχείρημα δεν πέτυχε ούτε με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, όταν το 2022 θεσμοθετήθηκε να γίνεται και από τα κοινοτικά φαρμακεία:

“Οι εμβολιασμοί οι αντιγριπικοί από τη μέρα που έκοψαν τη συνταγογράφηση του εμβολίου μειώθηκαν. Η συνταγογράφηση κόπηκε από το 2022. Το 2022 εμβολιάστηκαν λιγότεροι άνθρωποι με το αντιγριπικό εμβόλιο από το 2021 και το 2023 λιγότεροι από το 2022 και συνεχίζουμε προς τα κάτω. Τα συμπεράσματα δικά σας”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, οι ιδιώτες γιατροί έθεσαν σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των εμβολιασμών, αλλά και με θέματα οικονομικής φύσης.

«Οι εμβολιασμοί για Covid-19 έως σήμερα διενεργούνται σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας εντός δομών (κρατικών και ιδιωτικών) παρουσία ιατρού και μετά τη λήψη ιστορικού», και  «Μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί για την Covid-19 διενεργούνται με μηδενική οικονομική επιβάρυνση για τους εμβολιαζόμενους», αναφέρουν σε επιστολή τους οι γιατροί του ΠΙΣ.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Εμείς θέλουμε και τους γιατρούς  συμμάχους»

Η ανώτερη αμοιβή των 5 ευρώ θα θεσπιστεί από την πλευρά της πολιτείας εάν ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός θέλει να ζητήσει μια αμοιβή για τον εμβολιασμό, ανέφερε σήμερα (18.01.2024) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, του ΑΝΤ1.

Για την απόφαση το εμβόλιο να γίνεται στα φαρμακεία, είπε: «Σε πολλές χώρες το εμβόλιο κατά του κορονοϊού γίνεται και στα φαρμακεία. Δεν είπα ποτέ να μην το κάνουν οι γιατροί. Εκ των ων ουκ άνευ θα το κάνουν οι γιατροί. Εγώ τους γιατρούς τους θέλω συμμάχους, όχι αντίπαλους. Δεν μπορεί να πειστεί ο πολίτης, αν ο γιατρός του λέει να μην κάνει το εμβόλιο. Η αρχική σκέψη είναι ότι θα διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού σε όλες τις δημόσιες δομές δωρεάν, όπως το κάνει σήμερα ο καθένας και όποιος το κάνει σε ιατρείο ή φαρμακείο να μπορεί ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να ζητά ένα ποσό, το ανώτερο πέντε ευρώ».