Φαρμακοποιοί: Πώς και γιατί απαγορεύτηκε η εξαγωγή 120 φαρμάκων που είχαν έλλειψη

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακοποιοί
Σε σωστή κατεύθυνση κινούνται οι απαγορεύσεις των εξαγωγών, σε φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη από την ελληνική αγορά.

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι Φαρμακοποιοί για την απαγόρευση από τον ΕΟΦ των εξαγωγών σε 120 φάρμακα, τα οποία όπως λένε αποθεματοποιούν οι φαρμακαποθήκες για να τα εξάγουν στο εξωτερικό.

Η απαγόρευση ήρθε, μετά από σχετικό έγγραφο που κοινοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), στον ΕΟΦ.

«Ο Υπουργός Υγείας και ο ΕΟΦ ανακοίνωσαν την απαγόρευση των εξαγωγών σε ένα νέο μεγάλο αριθμό φαρμάκων λαμβάνοντας υπόψη και τις αναφορές των ελλείψεων τις οποίες συγκέντρωσε και απέστειλε ο ΠΦΣ στον Ε.Ο.Φ. με το υπ΄ αριθμ. 3105/ 14.7.2023 έγγραφό του, που περιελάμβανε κατάλογο με 120 φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία απουσιάζουν από τα φαρμακεία μας, με αποτέλεσμα τη διαρκή και έντονη ταλαιπωρία των Ελλήνων ασθενών», σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση τους οι Φαρμακοποιοί.

Τονίζουν δε, πως τα 120 σκευάσματα που απέστειλε ο ΠΦΣ στον ΕΟΦ, «απεδείχθη τελικά ότι όλα εξάγονταν σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες του εξωτερικού με σκοπό την αποθεματοποίηση φαρμάκων όπως αντιβιοτικά , αναπνευστικά κλπ λόγω και της αυξημένης ζήτησης κατά τους χειμερινούς μήνες στις χώρες αυτές».

ΠΦΣ: «Η απαγόρευση των εξαγωγών και η δήλωση των αποθεμάτων διασφαλίζουν την επάρκεια»

Ο ΠΦΣ, τονίζει ότι παρακολουθεί στενά και αδιαλείπτως το θέμα των ελλείψεων, το οποίο ανεδείχθη ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά στην Υγεία των ασθενών και στην καθημερινότητα του ελληνικού φαρμακείου.

«Με την ισχυρή βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, επετεύχθη η νέα επέκταση της λίστας απαγόρευσης εξαγωγών ώστε αυτή να αφορά στην πλειονότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία λείπουν από τα ράφια του ελληνικού φαρμακείου», τονίζουν οι Φαρμακοποιοί.

Η απόφαση του Υπουργού Υγείας ικανοποιεί ιδιαίτερα τον κλάδο των Φαρμακοποιών, αφού, πέραν της διεύρυνσης λίστας απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, εφαρμόζεται και η επιβολή ηλεκτρονικής διαδικασίας δήλωσης αποθεμάτων από πλευράς φαρμακαποθηκών.

«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και επιβεβλημένη, ώστε να υπάρχει στενή επιτήρηση και έλεγχος σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και τα εν λόγω σκευάσματα να μην αποθεματοποιούνται αλλά να φτάνουν και να διατίθενται στον Έλληνα ασθενή», αναφέρουν συγκεκριμένα.

Οι Φαρμακοποιοί δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να επαγρυπνούν για την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, «για την ορθή ρύθμιση της φαρμακοθεραπείας και την προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών, στηρίζοντας τις αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, θεωρώντας αυτό ως ύψιστη αποστολή και καθήκον μας για τη Δημόσια Υγεία και το εθνικό συμφέρον».