Φαρμακοποιοί: Αντιδρούν στην άρση απαγόρευσης των εξαγωγών: «Θα επανέλθουμε σε τραγικές καταστάσεις»

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακοποιοί
Σε θέση μάχης μπαίνουν οι φαρμακοποιοί με αφορμή την άρση απαγόρευσης 137 σκευασμάτων με απόφαση του ΕΟΦ.

Συστήματα παρακολούθησης της διαθεσιμότητας φαρμάκων θα ενεργοποιήσουν οι φαρμακοποιοί καταγγέλλοντας παράλληλα τις ελλείψεις και στα ΜΜΕ, καθώς -όπως υποστηρίζουν με ανακοίνωσή τους- η νέα άρση της απαγόρευσης εξαγωγών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), θα αδειάσει ξανά τα ράφια τους.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) για σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας που θα λείψουν από τον Έλληνα ασθενή:

Τα φάρμακα των οποίων η εξαγωγή επιτρέπεται ξανά είναι αντιπηκτικά, ινσουλίνες, αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά, καρδιολογικά και αναπνευστικά, φάρμακα για την οστεοπόρωση και κολλύρια για το γλαύκωμα, «τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πρωτότυπα φάρμακα που αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έχουν εκλείψει από την αγορά φαρμάκου λόγω ακριβώς των παράλληλων εξαγωγών, με αποτέλεσμα ο Έλληνας ασθενής να τα έχει στερηθεί».

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας – ΕΟΦ: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων

Φαρμακοποιοί (ΠΦΣ): Σε άρση απαγόρευσης και παιδικά εμβόλια

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία των Φαρμακοποιών, με την συγκεκριμένη απόφαση άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγής και των παιδικών εμβολίων που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας από τις εξαγωγές!

«Η απόφαση αυτή μας βρίσκει εντελώς αντίθετους καθώς θεωρούμε ότι θα επανέλθει η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής, καθόσον πιστεύουμε ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία μας, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά τα προμηθευόμαστε υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες», επισημαίνει ο ΠΦΣ και προσθέτει:

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αγωνίες μας και οι προβληματισμοί μας θα διαψευστούν και όλα θα λειτουργήσουν, με γνώμονα την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, ανεξάρτητα από την ταυτόχρονη επιχειρηματική εξαγωγική δραστηριότητα ομάδας επιχειρηματιών την οποία επιτρέπει πλέον η απόφαση της κυβέρνησης».

Τέλος οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν πως εάν εξαφανιστούν τα φάρμακα από τα φαρμακεία και επανέλθουμε σε «απαράδεκτες και τραγικές καταστάσεις αδυναμίας εκτέλεσης των συνταγών των ασθενών», την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση.

ΕΟΦ: Αυστηρές προειδοποιήσεις και πρόστιμα στους παραβάτες

Παρά τη σφοδρή αντίδραση των φαρμακοποιών, ο ΕΟΦ προχώρησε μεν στην άρση, μειώνοντας από τα 277 στα 199 τα σκευάσματα που παραμένουν σε απαγόρευση εξαγωγών, ωστόσο υπογραμμίζει πως σε κάθε περίπτωση, “η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη”.

Ο Οργανισμός τονίζει, επίσης, ότι επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων και πως «η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων». Τέλος, προειδοποιεί πως εάν αλλάξουν τα δεδομένα, η απόφαση αυτή θα αρθεί και θα αντικατασταθεί με νεότερη.

Ως προς τα πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων φορέων με τις παραπάνω προϋποθέσεις ή σε περίπτωση υποβολής ψευδών στοιχείων στο σύστημα, με απόφαση του Υπουργού Υγείας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την 1η Δεκεμβρίου, θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από 30.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό και την επαναληψιμότητα της παράβασης.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Στον «αέρα» η ψηφιακή πλατφόρμα για τις ελλείψεις φαρμάκων – Πώς θα λειτουργεί

Ενίσχυση γενοσήμων

Την αντιμετώπιση των ελλείψεων το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να πλαγιοκοπήσει και με άλλα παράλληλα μέσα, όπως είναι τα νέα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν για την ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων.

Η στόχευση είναι διπλή: αφενός η ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και οικονομίας, και αφετέρου, η καλλιέργεια μιας νέας “κουλτούρας” στην κατανάλωση φαρμάκων, η οποία θα δώσει ισάξιες εναλλακτικές λύσεις στις ελλείψεις φαρμάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναμένεται να καθιερώσει άμεσα τη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία για τα γενόσημα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εξαγγείλει αυτά τα μέτρα εντός των επόμενων ημερών.

Ο σχεδιασμός αναμένεται να επιτρέπει στους γιατρούς να συνταγογραφούν γενόσημα με την εμπορική ονομασία, σε ποσοστό 30%.

Όπως ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, στόχος είναι «να πείσουμε τον κόσμο να πάει στο γενόσημο φάρμακο, να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, να εξοικονομήσουμε εκατομμύρια ευρώ για να τα δώσουμε εκεί που τα χρειαζόμαστε».

«Υπάρχει κάποιος λόγος το κράτος να ξοδεύει λεφτά για να σε βάζει να πληρώνεις το ακριβότερο;», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι τα μνημονιακά χρόνια, η τρόικα είχε εμποδίσει να γράφεται το εμπορικό όνομα των γενοσήμων στη συνταγή.

Ωστόσο τα γενόσημα δεν έχουν διαδοθεί στην Ελλάδα γιατί οι ασθενείς ανησυχούν για την ποιότητά τους, σύμφωνα με τον ίδιο. Έτσι πλέον, ο γιατρός θα έχει την ευχέρεια να επιλέγει συγκεκριμένο επώνυμο γενόσημο, όπως ισχύει σήμερα για το πρωτότυπο φάρμακο.