Φαρμακοποιοί: «Όχι» στην οριζόντια μείωση δαπανών Υγείας και την αύξηση ΦΠΑ

  • Iatropedia
"Η φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ που θα αναθεωρήσει και τις τιμές των φαρμάκων προς τα επάνω, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στην παραπαίουσα φαρμακευτική περίθαλψη", δηλώνουν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σε όλες τις προηγμένες χώρες της ΕΕ, ο ΦΠΑ στα φάρμακα δεν ξεπερνά το 3% ενώ μπορεί να είναι και μηδενικός… Αυτό λένε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συλλογο σχολιάζοντας την είδηση για πιθανή αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και στα φάρμακα από 6,5% που είναι σήμερα, στο 9% ή 10%.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΠΦΣ:

Η φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ που θα αναθεωρήσει και τις τιμές των φαρμάκων προς τα επάνω, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στην παραπαίουσα φαρμακευτική περίθαλψη.

Η φαρμακευτική δαπάνη που παραμένει καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια σε επίπεδα πολύ κάτω του κοινωνικώς αποδεκτού ορίου, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο και αυτό διότι η οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, είναι ισόποση μείωση του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παράλληλα σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία, η οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή των φαρμάκων σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς.

Η λογική της οριζόντιας αντιμετώπισης των δαπανών υγείας αποδείχθηκε λανθασμένη και καταστροφική. «Τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με όρους αγοράς της λιανικής. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες ο ΦΠΑ είναι από 0% πχ στη Μάλτα, ή στη Σουηδία μέχρι 3% στο Λουξεμβούργο. Στην δε γειτονική Ισπανία είναι 4%. Η υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεται με αυξήσεις δαπανών και όχι φόρων», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ