Φαρμακοποιοί κατά ΕΟΠΥΥ: “Δε μας πληρώσατε. Δεν είστε αξιόπιστοι”!

  • Iatropedia
Στην αντεπίθεση κατά ΕΟΠΥΥ περνά πλέον με σκληρό τρόπο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ο πρόεδρος του οποίου μέχρι σήμερα τηρούσε μια μάλλον πιο μετριοπαθή στάση σε σύγκριση με τους άλλους Συλλόγους. Δείτε τι λέει στην κυβέρνηση που διαβεβαιώνει ότι ο κλάδος πληρώθηκε το Μάιο.

“Δε μας πληρώσατε παρότι λέτε το αντίθετο” σημειώνει ο ΠΦΣ διαψεύδοντας ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ αλλά και τον υπουργό Υγείας ότι ο κλάδος έχει πληρωθεί για το μήνα Μάιο. Όπως λέει χαρακτηριστικά: “Παρά τις δημόσιες και γραπτές διαβεβαιώσεις τόσο του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, δεν κατεβλήθησαν ακόμη σε 29 νομούς της χώρας το ποσόν των 67.000.000€ που οφείλεται για τις συνταγές Μαΐου και έπρεπε να είχαν εξοφληθεί στις 23 Ιουλίου. Το παράλογο της όλης υπόθεσης είναι ότι τα χρήματα υπάρχουν κατατεθειμένα στην Αγροτική Τράπεζα και δεν δίδεται η εντολή εξόφλησης των δικαιούχων.

Αναρωτιόμαστε εάν η κυβέρνηση θέλει λύση του προβλήματος και εάν πιστεύει ότι έτσι φροντίζει για την αξιοπιστία της”.

Στο μεταξύ σύσσωμος ο κλάδος αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μένουν χωρίς δωρεάν φάρμακα.

Και αυτό επειδή τελικά η χρυσή τομή δε βρέθηκε. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς δεν κατόρθωσε να πείσει τους φαρμακοποιούς ότι θα πληρωθούν και έτσι εκείνοι σε συνεδρίασή τους αργά τη βράδυ της Δευτέρας αποφάσισαν να συνεχίσουν την άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ. Τι σημαίνει αυτό για τους 9,5 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ; Ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους επ αόριστον ή μέχρι η κυβέρνηση να βρει τρόπο να περάσει το σκόπελο.

Μπορεί η συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά να κράτησε με τους φαρμακοποιούς κοντά στις 3,5 ώρες, δεν φάνηκε όμως αυτές να είναι αρκετές για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών. Θα συνεχίσουμε διαμηνύουν οι φαρμακοποιοί γιατί δεν πήραμε σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. «Σταματήστε τις κινητοποιήσεις» τους τόνιζε ο αναπληρωτής υπουργός θέλοντας μάλλον να φανεί ως ο διπλωμάτης της υπόθεσης.

Πάντως ήταν μάλλον μια πρωτοφανής συνάντηση για τα δεδομένα της άπειρης ακόμη ηγεσίας του υπουργείου Υγείας καθώς έπρεπε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ κυβέρνησης, φαρμακοποιών, φαρμακαποθηκών αλλά και φαρμακοβιομηχάνων. Που κολλούσε από την αρχή η όλη διαδικασία; Στην έλλειψη ρευστού του ΕΟΠΥΥ που δεν έχει να πληρώσει κανέναν από όλους όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση.

Αποτέλεσμα ήταν ο Μάριος Σαλμάς να ζητήσει να δοθεί χρονική πίστωση από όλους στο θέμα της αποπληρωμής από 77 έως 90 ημέρες. Δηλαδή οι φαρμακοβιομηχανίες να ζητούν τα χρήματά τους σε 77 μέρες από τις φαρμακαποθήκες όταν τους δίνουν φάρμακα και αντίστοιχα οι φαρμακαποθήκες να ζητούν τότε τα χρήματά τους από τους φαρμακοποιούς που πληρώνουν ακόμη και μετρητοίς για να πάρουν σκευάσματα. Λύση βέβαια με την οποία δε συμφώνησε κανείς καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα αποπληρώνει όλη την αλυσίδα των προμηθευτών σε 90 μέρες και αν βρει βέβαια χρήματα, γιατί αυτά έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση για το φορέα.

Σε όλη τη συζήτηση οι παραβρισκόμενοι αντιλήφθηκαν με μεγάλη ευκολία, την έντονη ανάγκη του αναπληρωτή υπουργού Μάριου Σαλμά, να διακοπούν οι κινητοποιήσεις προκειμένου να αποδεχθεί ο ίδιος ο επιτυχημένος μεσολαβητής.

Ωστόσο καμία πλευρά δεν πείσθηκε. Οι φαρμακοποιοί όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ και οι φαρμακοβιομήχανοι θα συνεχίσουν επίσης να διεκδικούν τα οφειλόμενα.

Εξάλλου όπως λένε οι φαρμακοποιοί και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις δε θα έχουμε χρήματα να αγοράσουμε φάρμακα και να γεμίσουμε τα ράφια μας, συνεπώς η κατάληξη είναι η ίδια.

Άλλωστε οι διαβεβαιώσεις που πήραν είναι ότι θα πληρωθούν άμεσα τον υπόλοιπο Μάιο, σύντομα τον Ιούνιο, και τον Ιούλιο που είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ…θα δούμε!

Δήμητρα Ευθυμιάδου