Φαρμακοποιοί: Ή ρευστό ή σκληραίνουμε τον αγώνα! Ξεκινούν προειδοποιητικές απεργίες

  • Iatropedia
Με μία 24ωρη απεργία, την ημέρα που θα ψηφίζεται ο εφαρμοστικός νόμος για την υγεία αλλά και με μία 48ωρη στις 26 και 27 Νοεμβρίου (αναλόγως βέβαια τις πληρωμές), ξεκινούν οι φαρμακοποιοί τον προειδοποιητικό τους αγώνα με στόχο την αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Η γενική συνέλευση του κλάδου αποφάσισε καταρχάς να είναι όλοι οι φαρμακοποιοί σε ετοιμότητα καθώς η αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ έχει εξαντλήσει τους φαρμακοποιούς.

Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε στιγμή θιγεί θεσμικό ζήτημα ή το ποσοστό κέρδους, ο κλάδος θα ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε ότι αφορά τις πληρωμές δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τηρηθεί γιατί τα φαρμακεία δεν αντέχουν.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι έως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει πληρωθεί και ο Αύγουστος. «Σε αντίθετη περίπτωση» όπως είπε χαρακτηριστικά «θα εγκαλέσουμε τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και θα ζητήσουμε τόκους υπερημερίας από τη 1η ημέρα καθυστέρησης και θα ξεκινήσει πανελλαδική κινητοποίηση.»

Σχετικά με το rebate (σ.σ.: εκπτώσεις) διευκρίνισε , ότι παραμένει το ίδιο με αυτό που ίσχυε. Αποσύρεται δηλαδή το αναδρομικό rebate που προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο και πλέον θα ισχύσει μόνο για τα «ακριβά» φάρμακα σε ποσοστό 5%, το οποίο βέβαια και πάλι προκαλεί τριγμούς στον κλάδο.

Γι αυτό άλλωστε και οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι είναι ασύμφορο πλέον και ζημιογόνο να διακινούνται τα ακριβά φάρμακα από τα φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί που προανήγγειλαν ουσιαστικά προειδοποιητικές απεργίες θα βρίσκονται επί ποδός ώστε με βάση τις εξελίξεις να καθορίζουν και τις κινητοποιήσεις τους.

Ποιες θεωρούνται οι εξελίξεις; Η αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.