Φαρμακευτική πολιτική με υπογραφή Κουρουμπλή και προτάσεις ΣΦΕΕ και ΠΕΦ

  • Iatropedia
Τις "κόκκινες γραμμές" τους στην πολιτική για το φάρμακο τραβούν ηγεσία του υπουργείου Υγείας και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας. Την ίδια ώρα, σενάρια θέλουν το ΦΠΑ στα φάρμακα να αυξάνεται από 6,5% στο 9% με ανυπολόγιστες συνέπειες στην αγορά του φαρμάκου...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε χθες το βράδυ με εκπροσώπους του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ και τους κατέθεσε εγγράφως τις προτάσεις του για τη νέα πολιτική που θα ακολουθηθεί στο φάρμακο.

Μέσα σε 10-15 ημέρες οι φαρμακοβιομήχανοι αναμένεται να επιστρέψουν με τις παρατηρήσεις και ένα πιθανό σχέδιο αντιπροτάσεων.

Οι «κόκκινες» γραμμές των φαρμακοβιομηχάνων αφορούν στην εξαίρεση της περίθαλψης των ανασφάλιστων από τα 2 δισ ευρώ του ετήσιου προϋπολογισμού για την φαρμακευτική δαπάνη, η πληρωμή του clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα μόνο από τις εταιρίες που έχουν τέτοια σκευάσματα, η εξαίρεση των εμβολίων από την φαρμακευτική δαπάνη αλλά και ένα πιο δίκαιο σύστημα τιμολόγησης και διαγωνισμών για την προμήθεια σκευασμάτων στα νοσοκομεία.

Εξάλλου, τα «ακριβά» φάρμακα -τα οποία ο υπουργός Υγείας θεωρεί πολλά- πιθανώς θα μοιραστούν σε νοσοκομειακά και υπόλοιπα ενώ θέμα αποτελεί και η υποστελέχωση του ΕΟΦ αλλά και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.

Εν τω μεταξύ, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ πρόταση ανατιμολόγησης φαρμακευτικών προϊόντων, ενόψει και της πρώτης επίσημης συνεδρίασης της νέας επιτροπής τιμών φαρμάκων που κλείστηκε για το τέλος της εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν