Φάρμακα με «κόφτη» στον νέο ΕΟΠΥΥ! Τι εξετάζει ο Άδωνις

  • Iatropedia
Φάρμακα με μέτρο και όριο σκέφτεται να επιβάλει στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους γιατρούς ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ταυτόχρονα οι ασθενείς για να εισαχθούν σε νοσοκομείο θα χρειάζονται παραπεμπτικό από γιατρό του νέου συστήματος.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Συνταγές φαρμάκων αλλά με «κόφτη» για τους γιατρούς εξετάζει να εφαρμόσει στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ειδικότερα με βάση και εισηγήσεις που δέχεται ο υπουργός Υγείας, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέπει μεν σε όλους τους γιατρούς να συνταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ αλλά με συγκεκριμένο ποσό ανά συνταγή. Αυτό που μελετάται είναι ορισθεί ένας μέσος όρος τιμής ανά συνταγή ώστε στο σύνολο του μήνα να εξάγεται ένα συγκεκριμένο κονδύλι.

Στόχος να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη ώστε για το 2014 να μην ξεπεράσει συνολικά τα 2 δις ευρώ όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Ταυτόχρονα μια άλλη σημαντική παράμετρος που θα ορισθεί στο νέο σύστημα είναι ότι οι ασθενείς για να κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο θα πρέπει να διαθέτουν απαραιτήτως παραπεμπτικό από γιατρό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Γεγονός που σημαίνει ότι ο γιατρός θα ορίζει εάν έχουν ανάγκη νοσηλείας ή όχι.

Με τη μέθοδο αυτή στόχος είναι να αποφευχθούν οι περιττές επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία, δεδομένου ότι σήμερα περίπου το 40% και πλέον των περιστατικών που καταλήγουν στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπισθεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, σε κέντρα υγείας δηλαδή ή σε πολυιατρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλάζουν όλα και στα νοσοκομεία! Έρχεται νέο μοντέλο λειτουργίας. Τι ετοιμάζει ο Άδωνις

Οδηγίες προς νέους διοικητές νοσοκομείων δια χειρός Άδωνι! Τι πρέπει να κάνουν

Η κρίση έφαγε και τα καλλυντικά! Πόσο έπεσαν οι πωλήσεις στην “ομορφιά”

Γιατροί προς Άδωνι: ''Είσαι οικονομικός δολοφόνος'' Βίντεο-Τι απάντησε στο twitter!