Φάρμακα και στα σούπερ μάρκετ! Η νέα προειδοποίηση της κυβέρνησης στους φαρμακοποιούς

  • Iatropedia
Μια δήλωση που πιθανώς θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στον κλάδο των φαρμακοποιών είναι αυτή που έκανε ο Υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος στο συνέδριο Healthworld 2012, ο οποίος μίλησε για «φιλελευθεροποίηση της αγοράς φαρμάκου».

Στο γνωστό ύφος της υποστήριξης των μνημονιακών πολιτικών κινήθηκε σε ακόμη μια ομιλία του ο Υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, αυτή τη φορά από το βήμα του συνεδρίου Healthworld 2012.

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά ο κ.Λυκουρέντζος προειδοποίησε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο να κινηθεί «προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της αγοράς φαρμάκου μετά την αδιάλλακτη στάση των φαρμακοποιών». Κύκλοι του Υπουργείου διευκρινίζουν πως η «φιλελευθεροποίηση» σημαίνει διάθεση των φαρμάκων εκτός ιδιωτικών Φαρμακείων, χωρίς να αποκλείεται να δούμε στο μέλλον σκευάσματα να πωλούνται και σε σούπερ-μάρκετ.

Κάτι βέβαια που αποτελεί κόκκινο πανί για τον κλάδο των φαρμακοποιών δεδομένου ότι θα μείωνε δραστικά τα έσοδά τους κυρίως από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Μιλώντας εκτός κειμένου ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε πως τα έσοδα τα οποία εισπράττονται από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι ανεξάρτητα από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Η παρατεταμένη ύφεση της τελευταίας 5ετίας έχει επιπτώσεις στο χώρο της αγοράς. Μόνο από τον κλάδο της οικοδομής, στην οποία απασχολούνται 130 επαγγέλματα, η ύφεση έχει προκαλέσει τραγική μείωση στις εισφορές. Στο ΙΚΑ οι εισφορές μειώθηκαν στα 80 εκατ. ευρώ από 140.

Για άλλη μια φορά μίλησε για τη φαρμακευτική δαπάνη, αναφερόμενος στην εκτόξευση του αριθμού των συνταγών στα 4,7 εκατομμύρια τον Ιούλιο και αντίστοιχο αριθμό και τον Αύγουστο, αποδίδοντας την στην κακώς εννοούμενη σχέση ασθενών, γιατρών και φαρμακοποιών.

«Κάθε ευρώ το οποίο δαπανάται σε αλόγιστη φαρμακευτική σπατάλη είναι ένα ευρώ που απουσιάζει από το μισθό και τις συντάξεις και όποιο τομέα χρηματοδοτεί ο προϋπολογισμός».

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε για «προκλητή» ζήτηση σε υπηρεσίες υγείας και φαρμάκων, ενώ στηλίτευσε τη «λυσσαλέα» αντίδραση σε όσες μεταρρυθμίσεις επιχειρήθηκαν, των εμπλεκομένων στην υγεία φορέων, προμηθευτών, παρόχων.

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις της τρόικα και τους στόχους που πρέπει να επιτύχουμε, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε, πως πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες, κυρίως οι φαρμακευτικές, να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις, όπως οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, καθώς και να υλοποιηθεί ένας ορθολογικός προγραμματισμός όλων των μονάδων παροχής υγείας. Παράλληλα, προωθείται και ο νέος οργανισμός λειτουργίας του Υπουργείου Υγείας.

Δήμητρα Ευθυμιάδου