«Φακελάκι» όχι, σωστές συνθήκες εργασίας και επαρκή αμοιβή ναι!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΙΣΑ καταδικάζει το φακελάκι αλλά ζητεί και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς του ΕΣΥ αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό σε σχετική ανακοίνωση του διοικητή των μαιευτηρίων "Έλενα Βενιζέλου" και "Αλεξάνδρα". Προσωπικα θα σχολιάσω ότι εάν ο χειρουργός, από τα χέρια του οποίου κρέμεται η ζωή μας, μπορούσε εκτός από την υποαμειβόμενη εργασία του στο δημόσιο σύστημα Υγείας, να ασκήσει επισήμως και με την ανάλογη φορολόγηση, και ιδιωτικό επάγγελμα, δεν θα είχαμε αυτά τα φαινόμενα. Αλλά στην Ελλάδα ακολουθούμε όσα από τα συστήματα της ΕΕ είναι τιμωρητικά προς τον εργαζόμενο. Όχι αυτά που θα λύσουν τα προβλήματά μας. Επιπλέον επί χρόνια αφήσαμε αυτή την νοοτροπία να πάρει διαστάσεις ειδικά στα μαιευτήρια...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τα δύο περιστατικά γιατρών του ΕΣΥ που συνελήφθησαν για φακελάκι επισημαίνει τα εξής:

Οι ιατροί του ΕΣΥ με μειωμένες αποδοχές και εξαντλητικά ωράρια παρέχουν τις υπηρεσίες, με αυταπάρνηση στον πολίτη αυτής της χώρας, παραμένοντας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης ,προσηλωμένοι στο καθήκον τους.

Ωστόσο ο ΙΣΑ καταδικάζει το φακελάκι και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές.

Ζητάμε να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος και τιμωρία των παραβατών, μέσα από τη διασταύρωση των οικονομικών τους στοιχείων.

Καλούμε τους πολίτες να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές κάθε προσπάθεια χρηματισμού

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, αντιπαλεύουμε κάθε μορφή εμπορευματικής λειτουργίας του πολύ δε περισσότερο τις παράνομες αμοιβές-φακελάκια.

Υπερασπιζόμαστε τα μέλη μας που στέκονται ακλόνητα ενάντια στο χρηματισμό και τη διαπλοκή.

Καλούμε την πολιτεία να διασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τη πλειοψηφία των ιατρών που στηρίζουν με αυταπάρνηση το ΕΣΥ.

Νωρίτερα είχε σταλεί η εξής ενημέρωση:

Σας ενημερώνουμε ότι η Διοίκηση των ΓΝΜ «Έλενα Βενιζέλου» και ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» έθεσε σε διαθεσιμότητα δύο γιατρούς, γυναικολόγους- μαιευτήρες οι οποίοι συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω για παθητική δωροδοκία,  από αστυνομικούς του Σώματος Εσωτερικών Υποθέσεων με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Ο Διοικητής

Δημήτρης Ι. Βεζυράκης