Φ. Σερέτης για Θεσσαλία: Έξαρση Covid-19, συρροή γαστρεντερίτιδας και λεπτοσπείρωση σε σκύλους

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Η επιδημιολογική ενημέρωση για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας από τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη.

Αύξηση κρουσμάτων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων παρατηρείται στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας (25/9) στο Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας, εντοπίστηκαν κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε σκύλους και συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε οικισμό της περιοχής.

Αναλυτικότερα, ανάμεσα σε 1.348 προσελεύσεις στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών κατά το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 48 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 86 κρούσματα πνευμονικής λοίμωξης. Από αυτά, τα 37 περιστατικά (ποσοστό 43%) ήταν άτομα προσβεβλημένα από COVID-19.

Ως προς τις νοσηλείες, 3 ασθενείς βρέθηκαν στα νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και 16 από λοίμωξη του αναπνευστικού.

Κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε αδέσποτους σκύλους

Έχει, επίσης, ανάμεσα σε 7 ελέγχους εντοπίστηκε ένα πιθανό κρούσμα λεπτοσπείρωσης, ενώ τρία δείγματα θετικά για λεπτοσπείρωση εντοπίστηκαν σε αδέσποτους σκύλους. Όπως ανέφερε ο Φώτης Σερέτης, όσοι έχουν συμπτώματα λεπτοσπείρωσης, πρέπει να σπεύδουν στον γιατρό.

Επίσης, συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του τετάνου και της ηπατίτιδας Α.

Καταλληλότητα του νερού

Όσον αφορά το νερό, στον Δήμο Ζαγοράς κρίνεται ακατάλληλο για ολόκληρο τον Δήμο. Στον Δήμο Τυρνάβου, κρίνεται ακατάλληλο για τον οικισμό της Λυγαριάς. Στον Δήμο Κιλελέρ, κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Καλαμακίου. Στον Δήμο Αγιάς, κρίνεται ακατάλληλο για την τοπική κοινότητα Αγιάς. Δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Σερέτης.

Εντομολογική επιτήρηση

Επιπλέον, επισήμανε ότι στο πλαίσιο της έκτακτης ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης, συνεχίστηκε σήμερα ο έλεγχος συλλεχθέντων κουνουπιών από τις πληγείσες περιοχές. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 5.500 κουνούπια, τα οποία έχουν συλλεχθεί σε 106 δειγματοληψίες, την περίοδο 18 με 21 Σεπτεμβρίου, από 85 δειγματοληπτικούς σταθμούς. Από το σύνολο των συλλεχθέντων κουνουπιών που ταυτοποιήθηκαν, το 18% αφορούσε σε κουνούπια γένους Culex, οι οποίοι είναι και οι κύριοι διαβιβαστές του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.

«Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου σε ομάδες κουνουπιών διαβιβαστών από 37 δειγματοληψίες, οι οποίες ήταν όλες αρνητικές», σημείωσε ο κ. Σερέτης.

Όσον αφορά το δίκτυο ποιότητας υδάτων κολύμβησης, έχει σταλεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες.

Στην Πιερία, όπως είπε, τα εργαστηριακά αποτελέσματα, μετά από τρεις συνεχόμενες δειγματοληψίες, συμμορφώνονται με τα νομοθετικά όρια και προσέθεσε ότι εντός νομοθετικών ορίων ήταν για δείγματα από ορισμένες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας, Σποράδων και Λάρισας.

Όσον αφορά την ασφάλεια των οστρακοκαλλιεργητών, αναφορικά με τον έλεγχο των οστρακοκαλλιεργειών, σημείωσε ότι η εικόνα εξακολουθεί να παραμένει ίδια.

«Η αρμόδια Υπηρεσία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και τους οστρακοκαλλιεργητές, και προκύπτει ότι τα ύδατα των περιοχών παραγωγής οστράκων της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης δεν παρουσιάζουν ορατή φερτή ύλη. Ωστόσο, προληπτικά έχει κλείσει μία ζώνη παραγωγής οστράκων στην Πιερία, που βρίσκεται κοντά στις εκβολές του Πηνειού, χωρίς όμως να επηρεάζει τις περιοχές αυτές», υπογράμμισε ο κ. Σερέτης.

Προσοχή στα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης

Αναφορικά με τη λεπτοσπείρωση ο κ. Σερέτης επισήμανε: «Θα πρέπει οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πληγεί και διαμένουν στις πλημμυροπαθείς περιοχές, όταν εμφανίσουν συμπτώματα τα οποία είναι πιθανά για την εκδήλωση της λεπτοσπείρωσης, όπως είναι πυρετός, ρίγος, κόκκινα μάτια, πόνοι στους μυς, καθώς και κεφαλαλγίες, να προστρέχουν αμέσως στους γιατρούς της δομής μας και σε ιδιώτες γιατρούς, έτσι ώστε να έχουμε μία έγκαιρη διάγνωση της νόσου για να μπορέσουμε να έχουμε την κατάλληλη θεραπεία».

Δείτε τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, μετά τις 05.15′: