«Εξοντωτικά clawback και μειώσεις τιμών θα διαλύσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία στο επόμενο 18μηνο»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τάδε έφη ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας σε συνέδριο για το Φάρμακο και την Υγεία που διεξήχθη στην Αθήνα.

Στην κρισιμότητα των επόμενων μηνών για το μέλλον της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, στο 7ο Pharma & Health Conference «Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία: η Ελλάδα μπορεί;». Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι το clawback και οι διαρκείς μειώσεις των τιμών εξοντώνουν τον κλάδο της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων. Ανέφερε μάλιστα ότι είναι απαραίτητο άμεσα να υλοποιηθούν τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα, με στόχο τον έλεγχο της συνταγογραφίας, τον έλεγχο της αποζημίωσης των νέων ακριβών φαρμάκων και την αύξηση του μεριδίου αγοράς των οικονομικών ελληνικών Φαρμάκων και των γενοσήμων. Σε αντίθετη περίπτωση ένας πολύ κρίσιμος εθνικά κλάδος θα διαλυθεί.

Ο κ. Τρύφων επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να οριστεί ανώτατο όριο στο clawback με το πιθανό υπόλοιπο να καλύπτεται από τον κοινωνικό προϋπολογισμό και τη μείωση που θα επέλθει στη δαπάνη από την εφαρμογή των παραπάνω μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε: «Εάν αυτά πραγματοποιηθούν, τότε υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας».

Από διάφορες μελέτες έχει αναδειχθεί το γεγονός, ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί σημαντικό πόλο ανάπτυξης, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, προβαίνει σε σημαντικές επενδύσεις και καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών με άριστης ποιότητας φάρμακα, τα οποία είναι και οικονομικότερα κατά 30-60% από αντίστοιχες θεραπείες. «Αποτελεί οικονομικό έγκλημα να εισάγουμε ό,τι μπορούμε να παράγουμε, είπε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Τρύφων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν