Εξοικονόμηση ενέργειας για τα «ενεργοβόρα» δημόσια νοσοκομεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επίκαιρη για εμάς στο iatropedia είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για την αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας στα δημόσια κτίρια γενικά και ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεδομένου ότι το πρώτο θέμα μας σήμερα το πρωί ήταν αποκλειστικό για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το «Σκυλίτσειο» νοσοκομείο Χίου να του κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα λόγω υπέρογκων οφειλών, η ανακοίνωση που απέστειλε προ ολίγου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μας δίνει… απαντήσεις έστω και με ορίζοντα μερικών ετών!

Διαβάστε εδώ το θέμα μας για το «Σκυλίτσειο».

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

Τα νοσοκομεία είναι τα πλέον ενεργοβόρα κτίρια του δημοσίου και το υπουργείο Υγείας μελετά συγκεκριμένα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά στη δημιουργία Ομάδας Εργασίας, που θα συνεργαστεί με όλους του εμπλεκόμενους φορείς, θα εξειδικεύσει προτάσεις για συμμετοχή στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ορίζοντας του οποίου ορίζεται ο Ιούλιος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα θα μελετηθούν και οι τρόπου χρηματοδότησης των έργων.

Οι λύσεις πάντως που προτείνονται για την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι συγκεκριμένες, «οικονομικά συμφέρουσες και σύντομα αποσβέσιμες», όπως, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας του υπουργείου Υγείας με θέμα, «Η εθνική στρατηγική και οι επιχειρησιακές προτεραιότητες του τομέα Υγείας: Προτάσεις εξειδίκευσης της στρατηγικής στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020».

Ειδικότερα προτείνονται: Αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως του οικονομικού τύπου, εγκατάσταση μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας στα νοσοκομεία, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και τοποθέτηση high frequency ballasts στη θέση των συμβατικών, εγκατάσταση αυτοματισμών και κεντρικών συστημάτων αυτόματου ελέγχου (BMS), εγκατάσταση Κεντρικών Ηλιακών Συστημάτων, αναβάθμιση Συστήματος Κλιματισμού, αντικατάσταση πετρελαίου με φυσικό αέριο ή υγραέριο και αναβάθμιση ή αντικατάσταση καυστήρων με νέους υψηλού βαθμού απόδοσης, διαμόρφωση ορθολογικής συμπεριφοράς και οικολογικής συνείδησης στους υπαλλήλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν