Εξώδικο γιατρών κατά ΕΟΠΥΥ: «χάος με τα φάρμακα των ασθενών. Δε λάβατε μέτρα»!

  • Iatropedia
Επίθεση στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη για την κατάρρευση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξαπολύει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) με εξώδικο που του απέστειλε και μέσω του οποίο επιφυλάσσεται για περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι οι ασθενείς στερήθηκαν τα φάρμακά τους καθώς δεν είχαν ειδοποιηθεί καν οι φαρμακοποιοί ότι είχε «πέσει» το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα έπρεπε να εκτελούν τις χειρόγραφες συνταγές.

Ο ΙΣΑ κατηγορεί προσωπικά τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη ότι δεν είχε λάβει μέτρα ώστε να μη δημιουργηθεί αυτό το χάος.

Το κείμενο του εξωδίκου του ΙΣΑ έχει ως εξής: «Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως σας είναι γνωστό, παρουσίασε αίφνης προβλήματα λειτουργίας λόγω ανεπαρκούς υποστήριξης. Τούτο μας λυπεί ιδιαίτερα αφού είναι προφανές ότι το σύστημα λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη ασφάλεια.

Αλλά και πέραν αυτού, ακόμη και αν θελήσουμε να δούμε την ανεπάρκεια αυτή με καλή πίστη, θα περιμέναμε από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε πρωτίστως οι ασφαλισμένοι, αλλά και ιατροί και λοιποί πάροχοι υπηρεσιών να μην ταλαιπωρηθούν.

Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη εν προκειμένω.

Από ιατρούς μέλη μας πληροφορούμεθα ότι μετά την αιφνίδια αυτή διακοπή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης επικράτησε το χάος εκθέτοντας τους πάντες. Έτσι ενώ στους ιατρούς γνωστοποιήθηκε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη χειρόγραφη συνταγογράφηση, μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος, τούτο δεν ήταν γνωστό στους φαρμακοποιούς!.

Για τους λόγους αυτούς, ο ΙΣΑ διαμαρτυρήθηκε έντονα με την υπ. αριθμ. πρωτ. 3008/8-5-2012 απευθυνόμενη προς εσάς επιστολή του, με την οποία σας καλούσαμε να προβείτε ΑΜΕΣΑ στις αναγκαίες ενέργειες για την ομαλοποίηση της κατάστασης με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων. Επίσης ζητούσαμε να δοθεί η δυνατότητα στους πιστοποιημένους ιατρούς να συνταγογραφούν χειρόγραφα στα συνταγολόγια των ιατρείων τους, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να επιτελέσουν το καθήκον τους και να ασκήσουν το λειτούργημά τους!.

Η μη δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων στους ασθενείς προκάλεσε χάος και είναι θέμα που άπτεται της δημοσίας υγείας και για το οποίο δεν χωρούν αναβολές και «τεχνικά προβλήματα»!! Παρά ταύτα εσείς μέχρι σήμερα ούτε απαντήσατε ούτε μεριμνήσατε για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Μετά την προηγούμενη επιστολή μας και την παρούσα αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη, συνολικά για το χάος που έχει δημιουργηθεί και για κάθε συγκεκριμένο περιστατικό χωριστά.

Διά τούτο επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας|.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν