Έξι tips υγείας για να απαλλαγείτε από τη μούχλα!

  • Iatropedia
Αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία προκαλεί η υγρασία και η μούχλα που μπορεί να εμφανίζεται σε κάποια σημεία του σπιτιού μας. έχει αποδειχθεί ότι περισσότερο επιρρεπείς είναι οι πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα, οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και γενικά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Δείτε πως να την ξεφορτωθείτε χωρίς να βάλετε βαθιά το χέρι στη τσέπη

Οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι πολύ σημαντικό να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και να την κλείσουμε έξω από το σπίτι μας.

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι η μούχλα που υπάρχει σε ένα σπίτι έχει μολύνει τους κατοίκους είναι: βήχας, συνεχή κόπωση, ερεθισμό των ματιών και του λαιμού, πονοκέφαλος, δερματικός ερεθισμός και ναυτία.

Έξω τα παπούτσια

Η μούχλα μπορεί να «ταξιδέψει» και στις σόλες των παπουτσιών. Μία καλή λύση είναι να βγάζετε τα παπούτσια μας μόλις μπαίνετε σπίτι, απαγορεύοντας στην ουσία στη μούχλα να εισχωρήσει στα ενδότερα.

Προσοχή στον εξαερισμό

Οι ειδικοί επιμένουν ότι η υγρασία που προκαλείται όταν κάνετε μπάνιο είναι ιδανική «τροφή» για τη μούχλα. Για αυτό συνιστούν να εξαερίζετε το μπάνιο κάθε φορά που κάνετε ντους.

Συχνό σκούπισμα

Έχει βρεθεί ότι οι χώροι πίσω από το ψυγείο, από τα καλοριφέρ, το πλυντήριο και άλλα απόμερα μέρη είναι ιδανικοί χώροι για την ανάπτυξή της. Σκουπίζοντας συχνά, δύο φορές την εβδομάδα κατά προτίμηση, μειώνετε τις πιθανότητες να εμφανισθεί μούχλα στο σπίτι.

Προσοχή στην υγρασία

Ελέγξετε και κυρίως περιορίσετε την υγρασία στο χώρο του σπιτιού. Μία καλή λύση είναι οι ειδικοί αφυγραντήρες, που πωλούνται στο εμπόριο. Βάλτε τους σε λειτουργία όσο πιο συχνά μπορείτε, για να απορροφήσουν όσο περισσότερη υγρασία γίνεται, εμποδίζοντας τη μούχλα να αναπτυχθεί.

Ποτίστε με το σταγονόμετρο

Τα μάτια σας δεκατέσσερα όταν ποτίζετε τα φυτά εσωτερικού χώρου. Προσπαθήστε να μην κάνετε υπερβολές, οι οποίες, όχι μόνο δε βοηθούν τα φυτά σας, αλλά ευνοούν την ανάπτυξη της μούχλας.

Μη ξεχνάτε το υπόγειο!

Ελέγξτε συχνά το υπόγειό σας και φροντίστε να το καθαρίσετε, να το στεγανοποιήσετε και να το απαλλάξετε από την υγρασία.

Ανοίξτε τα παράθυρα

Μπορεί να κάνει κρύο αλλά ο καλός εξαερισμός του σπιτιού διώχνει μακριά την υγρασία και τη μούχλα. Έτσι μη ξεχνάτε να ανοίγετε τα παράθυρα καθημερινά για να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα του σπιτιού.