Ευλογιά των πιθήκων: Θετικός στον ιό ο 30χρονος Βρετανός από τη Νάξο – Το τρίτο κρούσμα στη χώρα

  • Γιάννα Σουλάκη
Αττικόν
Στα τρία ανέρχονται πλέον, τα συνολικά κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας. Ο 30χρονος Βρετανός που παραθέριζε στη Νάξο και αποδείχθηκε θετικός στον ιό, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο "Αττικόν".

Το τρίτο κρούσμα του ιού της ευλογιάς είναι ένας 30χρονος Βρετανός, ο οποίος μεταφέρθηκε στην Αθήνα με αεροδιακομιδή από τη Νάξο και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Οι εξετάσεις που έγιναν στον άνδρα, που εμφάνιζε πυρετό και το χαρακτηριστικό εξάνθημα, αποδείχθηκαν θετικές στη νόσο. Ο ασθενής νοσηλεύεται απομονωμένος σε ειδικό θάλαμο του νοσοκομείου και η κλινική του εικόνα δεν εμπνέει ανησυχία.

Το απόγευμα αναμένεται η αναλυτική εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ που καταγράφει την πορεία της ιογενούς λοίμωξης της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Δείτε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Ύποπτο κρούσμα από τη Νάξο, με αεροδιακομιδή στο «Αττικόν»

Να σημειωθεί πως η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως μετά από στενή σωματική επαφή και ανταλλαγή σωματικών υγρών και σπανιότερα αερογενώς.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.