Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ελλάδα μετά το δεύτερο κρούσμα – Αυξάνεται η επιτήρηση και η συχνότητα της ενημέρωσης

  • Γιάννα Σουλάκη
ευλογιά των πιθήκων
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, μετά το δεύτερο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στη χώρα, πριν κλείσει η εβδομάδα. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την άφιξη τουριστών από χώρες της Ευρώπης στις οποίες η νόσος εμφανίζεται σε μεγάλη συχνότητα, όπως είναι η Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.

Σε αυξημένο συναγερμό βρίσκονται πλέον οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Ελλάδας, για τον έγκαιρο εντοπισμό, ταυτοποίηση και απομόνωση των νέων -προσβεβλημένων με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων- ατόμων, μετά και το δεύτερο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στη χώρα μας.

Δείτε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Νέο κρούσμα της νόσου στην Ελλάδα – Άνδρας 47 ετών, με ταξίδι στην Ισπανία

Δεν είναι τυχαίο πως στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τονίστηκε ότι η ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα αυξάνεται σε συχνότητα και από κάθε δεύτερη Πέμπτη, θα γίνεται πλέον κάθε εβδομάδα.

Έτσι, λίγες ημέρες μετά το πρώτο περιστατικό (με τον 59χρονο άνδρα που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός») μία ακόμη περίπτωση -επίσης άνδρας 47 ετών– διαγνώστηκε με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, μετά  από πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Ο ασθενής εμφάνιζε πυρετό και το χαρακτηριστικό εξάνθημα στο δέρμα, δηλαδή κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων κι αυτό ήταν που έθεσε τους γιατρούς σε υποψία.

Η πρώτη εξέταση του γενετικού υλικού του ασθενή έγινε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, το Σάββατο (11/6). Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την οικογένεια των ιών non-Variola Orthopox, στην οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων.

Ο επιβεβαιωτικός έλεγχος -σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ- θα γίνει τις επόμενες μέρες και  περιλαμβάνει τη φυλογενετική ανάλυση του δείγματος, αλλά και την ταυτοποίηση του είδους του ιού.

Θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου θα αποσταλεί το δείγμα.

Στο μεταξύ, ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες γιατρούς «σταθερή«.

Ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχία για τους επισκέπτες από χώρες στις οποίες ο ιός εμφανίζει έξαρση

Ο 47χρονος άνδρας είναι το δεύτερο «εισαγόμενο» περιστατικό της νόσου στη χώρα μας, αφού ο ίδιος είχε προηγουμένως ταξιδέψει στην Ισπανία.

Με ιστορικό ταξιδιού ήταν και το πρώτο κρούσμα, καθώς ο 59χρονος άνδρας είχε μολυνθεί σε ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στην Πορτογαλία.

Και τα δύο περιστατικά προέρχονται από χώρες της νοτιοδυτικής Ευρώπης, που βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις με τα περισσότερα περιστατικά παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο από το map.monkeypox.global.healthτα περισσότερα κρούσματα σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με διασπορά της νόσου, προηγείται η Βρετανία με 366 επιβεβαιωμένα περιστατικά, δεύτερη είναι η Ισπανία με 275 και τρίτη η Πορτογαλία με 209 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ακολουθούν:

Γερμανία (165), Καναδάς (116), Γαλλία (91), Ολλανδία (60), ΗΠΑ (47), Ιταλία (31),

Βέλγιο (24), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (14) και Ελβετία (13).

Ακόμη 20 χώρες έχουν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Παγκοσμίως έχουν εντοπιστεί συνολικά, 1.580 επιβεβαιωμένα / ύποπτα περιστατικά και 1.478 επιβεβαιωμένα σε 29 χώρες.

Ανησυχία στην Ελλάδα για τον τουρισμό

Οι μετακινήσεις των πληθυσμών το καλοκαίρι και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, η οποία αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αναμένεται να επιτείνουν το πρόβλημα.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι ευρωπαϊοι πολίτες καθώς η κινητικότητα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, αναμένεται να μεγαλώσει τη διασπορά. Κι αυτό καθώς, στις χώρες της δυτικής και νοτιοδυτικής Ευρώπης έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν τα 1.000 από τα 1.478 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Είναι και ο λόγος που οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας μας εξετάζουν περισσότερα από τρία δείγματα την εβδομάδα, στα εξειδικευμένα εργαστήρια του ΕΟΔΥ.

Όλα τα περιστατικά εμφανίζουν πυρετό και εξάνθημα, όμως, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού κι όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, τελικά είναι ανεμοβλογιά.

Δείτε επίσης – Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 3 δείγματα την εβδομάδα εξετάζονται στα ελληνικά εργαστήρια – Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Σκοπός της αυξημένης ευαισθητοποίησης των αρχών είναι, όσα νέα περιστατικά εισέλθουν στη χώρα να εντοπιστούν έγκαιρα και να απομονωθούν, ώστε να περιοριστεί η διασπορά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, πάντως, «δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση».

Από την άλλη, οι επιστήμονες είναι αρκετά καθησυχαστικοί, καθώς όπως λένε, με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς το νόσημα χαρακτηρίζεται από σχετικά μικρή μεταδοτικότητα.

Επίσης, παρά το αντιαισθητικό και απωθητικό εξάνθημα, η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη.