Ευλογιά των πιθήκων: Νέο κρούσμα της νόσου στην Ελλάδα – Άνδρας 47 ετών, με ταξίδι στην Ισπανία

  • Γιάννα Σουλάκη
ευλογιά των πιθήκων
Θετικό στην ευλογιά των πιθήκων βρέθηκε και δεύτερο άτομο στη χώρα μας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε 47χρονος ασθενής, που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ισπανία. Πρόκειται για τη χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών στον κόσμο, μετά τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο έλεγχος του δείγματος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (11/06)  στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ. Ο ασθενής εμφάνιζε κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, και τελικά αποδείχθηκε θετικός στην οικογένεια των ιών non-variola orthopox, στην οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων.

«Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία«, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση», τονίζεται επιπρόσθετα.

Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική και το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, το γενετικό υλικό (δείγμα) θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετική ανάλυση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, αναφέρουν οι επιστήμονες, καθώς η νόσηση -όπως λένε- είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση», τονίζουν οι ειδικοί.

Εξαιτίας της αυξημένης ετοιμότητας των αρμόδιων αρχών για τα πιθανά νέα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, στο εξής η ενημέρωση θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.