Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Γιατί οι επιστήμονες μελετούν το DNA του ιού

  • Γιάννα Σουλάκη
ευλογιά των πιθήκων
Το μεγάλο ερώτημα για τους ειδικούς είναι, πώς και γιατί η ευλογιά των πιθήκων μεταφέρθηκε από τις χώρες τις δυτικής Αφρικής όπου ενδημούσε μέχρι σήμερα, στις χώρες της Ευρώπης και τον υπόλοιπο κόσμο. Ενδέχεται αυτό να οφείλεται σε κάποια μετάλλαξη στο γονιδίωμα του ιού;

Οι επιστήμονες γνώριζαν μέχρι σήμερα πώς η ευλογιά των πιθήκων δεν είχε υψηλή μεταδοτικότητα και πώς η διασπορά περιοριζόταν μόνο σε ορισμένες χώρες της Αφρικής.

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, τα κρούσματα εντοπίζονται σε πολλές χώρες του υπόλοιπου κόσμου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει καν ιστορικό ταξιδιού στην Αφρική.

Οι επιστήμονες εκφράζουν πλέον την έντονη ανησυχία τους για το τι θα μπορούσε να έχει αλλάξει στη δομή του ιού.

Η Μάριον Κούμπμανς, επικεφαλής ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ, τόνισε πως οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο η ευλογιά των πιθήκων να έχει γίνει πιο μεταδοτική. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη, όπως λένε τώρα, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό.

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν γενετικές αναλύσεις για να μάθουμε εάν η οδός και ο τρόπος μετάδοσης έχει αλλάξει.

«Αυτό ίσως το μάθουμε και την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΠΟΥ: Δεν έχουμε αποδείξεις για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα (23/5) υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, δεν διαθέτει αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί.

Η επικεφαλής της γραμματείας ευλογιάς του ΠΟΥ, Ρόζαμουντ Λιούις, δήλωσε σε δημοσιογραφική ενημέρωση πως οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες σε αυτόν τον ιό. Πρόσθεσε, επίσης, πως η μολυσματική αυτή νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική, έχει την τάση να μην αλλάζει.

Η αλληλούχιση του γονιδιώματός πρόσθεσε, θα βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές να κατανοήσουν καλύτερα την νέα αυτή έξαρση.

Σε συνέντευξή της στο iatropedia.gr η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις νέου παραλλαγμένου ιού.

“Δεν έχουμε στοιχεία και δεδομένα ότι είναι διαφορετικός ο ιός. Οι μετακινήσεις και τα ταξίδια τον έφεραν. Υπάρχουν βέβαια στην Ευρώπη και αλλού και κάποια “ορφανά” κρούσματα, αλλά εκεί η ιχνηλάτηση μπορεί να μην ήταν σωστή. Στα περισσότερα κρούσματα υπήρχε “γέφυρα” με τη χώρα προέλευσης, δηλαδή ήταν κυρίως από την Αφρική και μάλιστα όχι την Κεντρική, αλλά τη Δυτική”, λέει η ίδια.

Δείτε επίσης: Θεοδωρίδου στο iatropedia.gr για ευλογιά των πιθήκων: “Ούτε κατά διάνοια, να εμβολιαστούμε με το εμβόλιο της Eυλογιάς”

Δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος μετάδοσης

Αυτό που ανησυχεί ακόμη περισσότερο τους ειδικούς, είναι πως δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκάθαρη η οδός μετάδοσης της νόσου. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πως συμβαίνει δύσκολα, και μόνο μέσω άμεσης σωματικής επαφής και επαφής με σωματικά υγρά και αναπνευστικά σταγονίδια.

Τα σταγονίδια αυτά, πιο συγκεκριμένα, είναι μεγάλα και δεν μπορούν να “ταξιδέψουν” περισσότερο από ένα μέτρο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Ευρώπης και ΗΠΑ.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν

Έτσι, παρόλο που ο ευρύς πληθυσμός δεν φαίνεται να κινδυνεύει ιδιαίτερα, υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που εκτίθενται περισσότερο:

“Κινδυνεύουν περισσότερο, κάποια άτομα τα οποία εκτίθενται λόγω επαγγέλματος ή λόγω συμπεριφοράς (σεξουαλικής) ή ακόμη και γιατροί και άνθρωποι που εξασκούν κάποιο επάγγελμα, που έχει σχέση με επαφή με πολύ κόσμο ή επαφή με το δέρμα κλπ”, σημειώνει η Καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, η επαφή με μολυσμένα ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει κάποιος που έχει προσβληθεί από την ευλογιά των πιθήκων, μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο μετάδοσης.

«Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου για την ευλογιά των πιθήκων. Η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν πλέον είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα», εξηγεί ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Επιπροσθέτως η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτει πως θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής που έχουμε διδαχθεί από την πανδημία και κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών:

“Εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αυτοί που έχουμε τόσο καιρό εφαρμόσει για τον Covid-19 ουσιαστικά καταργείται και κίνδυνος από το νόσημα αυτό. Δηλαδή εάν είναι καθαρά τα σεντόνια και τηρούμε τα μέτρα υγιεινής (καθαρά χέρια κλπ) ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο”, τονίζει η ίδια.

“Ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα”

Η μετάδοση με “στενή επαφή” δεν αποτελεί εύκολο τρόπο μετάδοσης. “Εύκολα” μεταδίδεται ένας ιός, σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο αερογενώς, οπότε μπορεί κάποιος να μεταδόσει τη νόσο ακόμη κι αν δεν έχει συμπτώματα.

Στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά που μετράνε πολύ, λένε οι επιστήμονες:

  • δεν μεταδίδει τη νόσο ένα άτομο που είναι ασυμπτωματικό και
  • για να κολλήσει κάποιος θα πρέπει να βρεθεί σε στενή επαφή με ασθενή.

Όλα αυτά, βέβαια, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, σημειώνει η κα. Θεοδωρίδου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές:

“Το συμπέρασμα είναι: “follow the science” που λένε. Δηλαδή να παρακολουθούμε ό,τι καινούργιο λέγεται. Μπορεί να βγει κάποια στιγμή ότι είναι μια παραλλαγή του ιού του βασικού και άρα ό,τι λέμε τώρα δεν ισχύει. Επομένως παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τηρούμε τα μέτρα που έχουμε μάθει πολύ καλά από τον Covid-19, τα θυμόμαστε πολύ καλά, δεν τα σταματάμε και τα εφαρμόζουμε. Έχουμε λάβει “σκληρή εκπαίδευση” την οποία δεν την εγκαταλείπουμε”, καταλήγει η ίδια.