Ευλογιά των πιθήκων – ΕΟΔΥ: Επιβεβαιώθηκε ο ιός της Δυτικής Αφρικής και στο δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
ευλογιά των πιθήκων
Ο κλάδος Δυτικής Αφρικής του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, του ιού δηλαδή, στον οποίο οφείλεται η έξαρση της επιδημίας στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση του δεύτερου θετικού περιστατικού που εντοπίστηκε στη χώρα μας το περασμένο Σάββατο. Πρόκειται για τον 47χρονο άνδρα που προσβλήθηκε από τη νόσο μετά από ταξίδι του στην Ισπανία.

Στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων του κλάδου της Δυτικής Αφρικής και στην περίπτωση του δεύτερου άνδρα που εντοπίστηκε με τη νόσο στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν 47χρονο ασθενή, που είχε προηγουμένως ταξιδέψει στην Ισπανία.

Η πρώτη εξέταση του γενετικού υλικού από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, το Σάββατο (11/6), έδειξε πως ο 47χρονος ήταν θετικός στην οικογένεια των ιών non-Variola Orthopox, στην οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων.

Η φυλογενετική ανάλυση του δείγματος που έγινε στη συνέχεια, έδειξε ότι πρόκειται για τον ιό που έχει προκαλέσει την έξαρση του ιού παγκοσμίως.

Να σημειωθεί πως ο πρώτος ασθενής στην Ελλάδα είναι ένας 59χρονος, ο οποίος επίσης είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία, χώρα στην οποία ενδημεί ο ιός.

Έτσι πλέον, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη χώρα μας έχουν βρεθεί έως σήμερα, 16/06/22, δυο εισαγόμενα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) και έχει ολοκληρωθεί η γονιδιωματική ανάλυση των 2 δειγμάτων και αφορούν σε West Africa clade.  

«Οι ασθενείς είναι σε καλή κλινική κατάσταση και παραμένουν σε απομόνωση. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου
παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου», καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.