Ευλογιά των πιθήκων: Ακόμα επτά κρούσματα στην Ελλάδα. Έφτασαν τα 39 συνολικά

  • Ρούλα Τσουλέα
ευλογιά των πιθήκων
Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης. Πόσα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά στην Ευρώπη.

Νέα αύξηση παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα που προκάλεσε η ευλογιά των πιθήκων στη χώρα μας. Σύμφωνα με την καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καταγράφηκαν ακόμα επτά κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 39.

Τα δεδομένα αυτά αφορούν το διάστημα έως και τις 4 Αυγούστου 2022. Όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες, ηλικίας 22 έως 59 ετών. Η μέση ηλικία τους είναι τα 37 έτη. Οι 13 από αυτούς (το 33%) ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου.

Διαβάστε ακόμα Ευλογιά των πιθήκων: Προκαλεί πρωτόγνωρα, επώδυνα συμπτώματα, λένε οι επιστήμονες

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς μεταδίδεται, πώς αντιμετωπίζεται με φάρμακα και ποια εμβόλια τη σταματούν

Οι ασθενείς αυτοί έχουν αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση, τονίζει ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον ΕΟΔΥ για τα κρούσματα. Βασίζονται επίσης στην καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξ άλλου, η ευλογιά των πιθήκων έχει προκαλέσει πλέον σχεδόν 16.000 κρούσματα. Πιο αναλυτικά, μέχρι τις 2 Αυγούστου 2022 είχαν δηλωθεί 15.926 κρούσματα σε 38 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Από τον Μάιο του 2022 έως και σήμερα, όμως, καταγράφεται σωρεία κρουσμάτων σε μη ενδημικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε στις 8 Ιουνίου. Xθες επιβεβαίωσε και η Κύπρος το πρώτο κρούσμα της.

Στο γράφημα που ακολουθεί παρατίθεται ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της λοίμωξης ανά εβδομάδα έναρξης των συμπτωμάτων, έως και τις 4 Αυγούστου 2022.ευλογιά των πιθήκων

 

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν