Ευλογιά των πιθήκων: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ευρώπη, σταθερά έμειναν στην Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
ευλογιά των πιθήκων
Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για τη χώρα μας. Πόσα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά στην Ευρώπη και σε ποιες χώρες.

Σταθερά έμειναν την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα που έχει προκαλέσει η ευλογιά των πιθήκων στη χώρα μας, σύμφωνα με την καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, έως και τις 13 Οκτωβρίου 2022 είχαν επιβεβαιωθεί συνολικώς 82 κρούσματα της νόσου (όσα και την περασμένη εβδομάδα). Όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες, ηλικίας 19 έως 61 ετών. Η μέση ηλικία τους είναι τα 37 έτη. Οι 23 από αυτούς (ποσοστό 28%) ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου.

Οι ασθενείς αυτοί έχουν αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση, τονίζει ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον ΕΟΔΥ για τα κρούσματα. Βασίζονται επίσης στην καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όμως, η ευλογιά των πιθήκων έχει προκαλέσει σχεδόν 25.000 κρούσματα. Πιο αναλυτικά, μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2022 είχαν καταγραφεί 24.973 κρούσματα, σε 45 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Την περασμένη εβδομάδα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 24.833 κρούσματα, σε 44 χώρες.

Τα κρούσματα ανά εβδομάδα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται  μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Από τον Μάιο του 2022 έως και σήμερα, όμως, καταγράφεται σωρεία κρουσμάτων σε μη ενδημικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε στις 8 Ιουνίου.

Στο γράφημα που ακολουθεί παρατίθεται ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχει προκαλέσει η ευλογιά των πιθήκων ανά εβδομάδα έναρξης των συμπτωμάτων, έως και τις 13 Οκτωβρίου 2022.

ευλογιά των πιθήκων

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν