Έβγαλα πάλι έρπη στα χείλη! Να ανησυχώ;

  • Iatropedia
Εμφανίζεται από το πουθενά. Είναι ενοχλητικός και αφήνει το σημάδι του γύρω από το στόμα. Ο λόγος για τον επιχείλιο έρπη ο οποίος προσβάλει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου

Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με στενή προσωπική επαφή, όπως είναι με τα φιλιά. Οι πληγές που προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV-1) σχετίζονται στενά με εκείνους τους ιούς που προκαλούν έρπη των γεννητικών οργάνων (HSV-2).

Και οι δύο αυτοί ιοί μπορεί να προσβάλλουν το στόμα ή τα γεννητικά όργανα ενώ μεταδίδονται μέσω του στοματικού σεξ.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη από HSV και ο ιός μπορεί να εμφανίζεται συχνά ως απάντηση στο άγχος ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με τον ιό ποτέ δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Ωστόσο, εξακολουθούν να τον μεταδίδουν ακόμη και όταν οι φουσκάλες υποχωρούν.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό ο ιός είναι ασυμπτωματικός. Δύο στους τρεις δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν αφού δεν έχουν συμπτώματα. Ο επιχείλιος έρπης συνήθως επιδεινώνεται από την υπεριώδη ακτινοβολία, το στρες, την κόπωση, το κρυολόγημα, τη γρίπη, την εμμηνορυσία, την εγκυμοσύνη και τις ακραίες καιρικές συνθήκες αφού τότε το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αποδυναμωμένο.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Γενικά ο επιχείλιος έρπης μπορεί να προληφθεί χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, δείτε το γιατρό σας εάν:

Έχετε ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι πληγές δεν επουλώνονται μέσα σε δύο εβδομάδες

Τα συμπτώματα είναι σοβαρά

Έχετε συχνές υποτροπές

Αντιμετωπίζετε ερεθισμό στα μάτια σας

Οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από τον ιό. Ιατρικές παθήσεις και θεραπείες που αυξάνουν τον κίνδυνο για επιπλοκές περιλαμβάνουν:

Το HIV / AIDS

Έκζεμα

Σοβαρά εγκαύματα

Χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου

Σε μερικούς ανθρώπους, ο ιός που προκαλεί κρύο πληγές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων:

Μάτια.

Ο ιός μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ασθένεια των οφθαλμών (επιπεφυκίτιδα). Αν έλκη αναπτυχθούν στο ίδιο το μάτι, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης ακόμη και τύφλωση.

Εκτεταμένες περιοχές του δέρματος.

Οι άνθρωποι που έχουν μια κατάσταση του δέρματος που ονομάζεται έκζεμα είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από το κρύο πληγές εξαπλώνεται σε όλη τους οργανισμούς τους. Αυτό μπορεί να γίνει ένα επείγον ιατρικό περιστατικό.

Άλλα όργανα.

Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ο ιός μπορεί επίσης να επηρεάσει τα όργανα, όπως πνεύμονες, το ήπαρ και τον εγκέφαλο.

Πηγή: Mayoclinic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν τα κοριτσάκια γίνονται μητέρες!

Νέα μέθοδο ''χτυπά'' την κήλη!

Γιατί τρέμουν τα χέρια μου χωρίς λόγο;

Σεξ και εγκυμοσύνη! Τα ''ναι'' και τα ''όχι''