«Ευαγγελισμός»: Kόντρα μεταξύ Διοικητή και συνδικαλιστών γιατρών – Σε κινητοποιήσεις το Νοσοκομείο

  • Γιάννα Σουλάκη
Ευαγγελισμός
Στο επίκεντρο της διαμάχης, γιατρός παθολόγος και συνδικαλίστρια της ΟΕΝΓΕ, η οποία διορίστηκε στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" αλλά κατέληξε να εργάζεται σε άλλο νοσοκομείο.

Σύσσωμος ο συνδικαλιστικός ιατρικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί προς υπεράσπιση της γιατρού Αργυρής Ερωτοκρίτου με στάσεις εργασίας στον «Ευαγγελισμό», αλλά και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου, σήμερα και αύριο (Τετ. & Πέμ. 22-23/3).

Από την πλευρά του ο Διοικητής του «Ευαγγελισμού» Τάσος Γρηγορόπουλος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, κατηγορεί τους συνδικαλιστές γιατρούς,ότι απαιτούν «προνομοιακή μεταχείριση».

Δείτε αναλυτικά τι έχει προηγηθεί και πως τα πράγματα έφτασαν ως εδώ…

Πώς κατέληξε η γιατρός από τον Ευαγγελισμό σε άλλο νοσοκομείο

Η παθολόγος Αργυρή Ερωτοκρίτου -επικουρική γιατρός μέχρι πρόσφατα στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και εκλεγμένη συνδικαλίστρια στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)- μετά από τη συνήθη νόμιμη κρίση από το αρμόδιο συμβούλιο, κατέλαβε θέση Επιμελητή Β’ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Στις 13/3 με επίσημο έγγραφο του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας η γιατρός τοποθετήθηκε στην E΄ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου  παρουσιάστηκε και ορκίστηκε.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, όμως, την αμέσως επόμενη ημέρα στις 14/3, της κοινοποιήθηκε αιφνιδίως έγγραφο του Διοικητή με το οποίο αναιρεί το έγγραφο του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και την τοποθετεί σε άλλη θέση (επ’ αόριστoν) εκτός νοσοκομείου και συγκεκριμένα στα εξωτερικά ιατρεία της πρώην Πολυκλινικής.

«Πρόκειται για σαφώς έκνομη ενέργεια από μέρους του Διοικητή του Ευαγγελισμού, εφόσον η θέση την οποία κατέλαβε η συνάδελφος Ερωτοκρίτου, είναι θέση παθολόγου στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και  όχι στη διασυνδεόμενη Πολυκλινική Αθηνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Το ίδιο έντονη ήταν και η αντίδραση της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία ασκεί κριτική στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»:

«Ο Διοικητής προβάλει το έωλο επιχείρημα των «επιγενόμενων αναγκών» αμέσως μετά την αρχική τοποθέτηση της γιατρού. Ο ισχυρισμός του διοικητή δεν πείθει ούτε νήπια. Ποιες ακριβώς είναι οι έκτακτες ανάγκες που επικαλείται η διοίκηση; Η ανάγκη λειτουργίας των προγραμματισμένων τακτικών ιατρείων της Πολυκλινικής δεν προϋπήρχε της τοποθέτησης της συναδέλφου στον Ευαγγελισμό; Προέκυψε στις 13/3; Γιατί στην πρόσφατη προκήρυξη δεν προβλεπόταν ούτε μία θέση Παθολόγου για την Πολυκλινική;», αναφέρουν οι γιατροί.

Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Τι απαντά ο Διοικητής

Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση του Διοικητή του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Τάσου Γρηγορόπουλου. 

Με ανάρτησή του στα social media ο Διοικητής διαμηνύει στους συνδικαλιστές, ότι δεν μπορούν να έχουν «προνομιακή μεταχείριση« και να «επιλέγουν που θα εργαστούν». 

Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Κάποιοι επικαλούμενοι την συνδικαλιστική τους ιδιότητα δυστυχώς απαιτούν να έχουν προνομιακή μεταχείριση και να διαλέγουν που θα πάνε και όχι που έχει ανάγκη το νοσοκομείο. Με αυτές τις νοοτροπίες δυστυχώς φτάσαμε εδώ. Τους ενημερώνω λοιπόν ότι αυτά δε περνάνε εδώ, καθώς είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας να τελειώνουμε με τέτοιες συμπεριφορές», σημείωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου.

ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ: Τι απαντούν στα περί «προνομιακής μεταχείρισης»

Η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει «ατυχές» το σχόλιο του Διοικητή:

«Εκπέμπει μύδρους κατά των «συνδικαλιστών που απαιτούν προνομιακή μεταχείριση» και κουνάει το δάχτυλο προς τρομοκράτηση όλων λέγοντας πως «εδώ δεν περνάνε αυτά». Οι συνδικαλιστές ουδέποτε ζήτησαν προνομιακή μεταχείριση. Εκατοντάδες τα καθημερινά παραδείγματα που ριχνόμαστε στη φωτιά της πρώτης γραμμής χωρίς να φειδόμαστε δυνάμεων», τονίζουν οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά.

Η ΟΕΝΓΕ συμπληρώνει πως ο Διοικητής απαξιώνει επιστημονικά τη γιατρό, ενώ με την «προκλητική» του ανάρτηση, όπως λέει σε σχετική ανακοίνωση, κάνει λόγο για «προνομιακή μεταχείριση» και υιοθετεί το αφήγημα της κυβέρνησης για τα Τέμπη:

» Η Ε΄ Παθολογική Κλινική του Ευαγγελισμού στην οποία τοποθετήθηκε αρχικά η συνάδελφος δεν έχει ανάγκες; Δεν έχει περάσει ούτε μήνας που λόγω των ελλείψεων στη συγκεκριμένη Κλινική μετά από την παραίτηση δύο Επιμελητών μετακινήθηκαν συνάδελφοι από άλλες Παθολογικές Κλινικές για να καλύψουν τα κενά. Επιχειρεί μάλιστα να προκαλέσει συνειρμούς με το έγκλημα στα Τέμπη, αναφερόμενος σε «νοοτροπίες που μας έφτασαν ως εδώ». Αναπαράγει δηλαδή το αφήγημα της κυβέρνησης που προσπαθεί να φορτώσει στους εργαζόμενους την ευθύνη για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους», λέει η Ομοσπονδία.

Μόνιμη πρακτική τα «μπαλώματα» στο ΕΣΥ

Οι γιατροί του ΕΣΥ υπογραμμίζουν πως αποτελεί πάγια τακτική των Διοικήσεων νοσοκομείων ή των Υγειονομικών Περιφερειών η μετακίνηση εργαζόμενων ως «μπαλώματα» σε τμήματα που παραμένουν υποστελεχωμένα χρόνια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων όσων έχουν κυβερνήσει.

Η υποτιθέμενη  «λύση» των μετακινήσεων, όπως λένε, το μόνο που προσφέρει είναι μετακύληση της δυσλειτουργίας από το ένα τμήμα – νοσοκομείου στο άλλο.

«Ο κ. Γρηγορόπουλος προχωρεί ένα βήμα παραπέρα. Υλοποιεί μια τιμωρητική τακτική προς παραδειγματισμό σε βάρος μιας συναδέλφου με συστηματική συνδικαλιστική παρουσία», λέει η ΕΙΝΑΠ, διατυπώνοντας μια άποψη, με την οποία συγκλίνει και η ΟΕΝΓΕ.

Σύσσωμοι οι γιατροί απαιτούν από τη Διοίκηση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» να ανακαλέσει την απόφαση τοποθέτησης της συναδέλφου τους Αργυρή Ερωτοκρίτου στα εξωτερικά ιατρεία της Πολυκλινικής.

Παράλληλα στηρίζουν τις κινητοποιήσεις που γίνονται στην Πύλη του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» σήμερα Τετάρτη 22/03/23 και ώρα 12:30 και αύριο  Πέμπτη 23/03/23 και ώρα 08:00.

Για το λόγο αυτό κηρύσσουν και στάσεις εργασίας την Τετάρτη 12:00 με 15:00 και την Πέμπτη 08:00 με 11:00.