Eurofound: Πόσοι είναι τελικά οι πραγματικά αντιεμβολιαστές στην Ελλάδα και πόσοι στην υπόλοιπη Ευρώπη

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλιο
Τον πραγματικό πυρήνα των αντιμεμβολιαστών στην Ελλάδα και την Ευρώπη φέρνει στο φως νέα έρευνα του Eurofound. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι ριζικά αντίθετοι στα εμβόλια, όμως, πολλοί από αυτούς φοβούνται να τα κάνουν, ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν ότι δεν θα τα κάνουν ποτέ.

Δεν είναι ακατόρθωτος τελικά ο στόχος για τον εμβολιασμό άνω του 80% του πληθυσμού στη χώρα μας, αν θα μπορούσε μεγάλο ποσοστό πολιτών να πειστεί για την ασφάλεια των εμβολίων. Οι πραγματικά αρνητές του εμβολιασμού, οι οποίοι δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στη διαδικασία είναι το 16,7% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το Eurofound -το ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας- η τάση άρνησης του εμβολίου στην Ελλάδα εκπροσωπείται από λιγότερους από τους 2 στους 10 πολίτες της χώρας, ποσοστό που φτάνει το 16,7% . Είναι οι άνθρωποι που στην ερώτηση “εάν θεωρούν πολύ απίθανο να κάνουν κάποια στιγμή το εμβόλιο του κορονοϊού”, απάντησαν “ναι”.

Το ποσοστό αυξάνεται ανησυχητικά, εάν σ’ αυτό προστεθεί και ένα επιπλέον 8,7% των πολιτών, που δηλώνει σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σ’ αυτήν την περίπτωση το ποσοστό των ανθρώπων που το πιθανότερο είναι να μην κάνουν κανένα εμβόλιο, αυξάνεται αυτόματα στο 25,4%.

Οι «αναποφάσιστοι» και οι “έτοιμοι για όλα”

Μεγάλο, ωστόσο, είναι και το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ακόμη αναποφάσιστο. Οι αμφιταλαντευόμενοι, δηλαδή όσοι δεν έχουν αποφασίσει εάν θα κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού ή όχι, αντιπροσωπεύουν το 14,7%.

Από την άλλη μεριά το 46,9% είναι βέβαιο ότι θα κάνει το εμβόλιο, ενώ αρκετά πιθανό θεωρεί τον εμβολιασμό του το 14,7% του γενικού πληθυσμού. Το ποσοστό που συγκεντρώνεται από τις δύο αυτές κατηγορίες που δηλώνουν θετικές στον εμβολιασμό, φτάνει στο 61,1%.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η εμβολιαστική θωράκιση της χώρας μας είναι ακόμη μακριά από την επιθυμητή, και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Γι’ αυτό και οι υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για τοπικά lockdown σε περιοχές που ενδέχεται να σημειωθεί μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Επίσης, όλοι οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι το επόμενο μεγάλο κύμα του κορονοϊού θα “χτυπήσει” τους ανεμβολίαστους.

Αντιεμβολιαστές: Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Χειρότερα ποσοστά από αυτά της Ελλάδας καταλαμβάνουν οι “θετικοί” στον εμβολιασμό στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεγαλύτερα οι αρνητές.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αποτελέσματα, μόνο το 64% των ευρωπαίων πολιτών δηλώνουν ότι είναι «πολύ πιθανό» ή «μάλλον πιθανό» να κάνουν το εμβόλιο για τη λοίμωξη Covid-19, ενώ περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (27%) δηλώνουν ότι είναι «απίθανο» ή «μάλλον απίθανο» να εμβολιαστεί. Το υπόλοιπο 9% δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του, επιλέγοντας την απάντηση «ούτε πιθανό, ούτε απίθανο».

Το Eurofound διατυπώνει ανησυχία ότι το κλίμα αυτό μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητα των κρατών-μελών να εφαρμόσουν με αποτελεσματικότητα ένα ισχυρό πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο θα καλύψει όλο τον ενήλικο πληθυσμό της Ευρώπης και θα οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στην «ανοσία της αγέλης».

Οι «πρωταθλητές»

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι τα ποσοστά “θετικής πρόθεσης” ή “επιφύλαξης” απέναντι στα εμβόλια παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, κάτι που δείχνει από τη μία τη διαφορά νοοτροπίας και κουλτούρας μεταξύ των πολιτών από χώρα σε χώρα, αλλά και την επιρροή που ασκούν οι χειρισμοί της κάθε κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ιρλανδία, που βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη πρόθεση εμβολιασμού, το 86,5% δηλώνει ότι πιθανότατα θα εμβολιαστεί, ενώ την ίδια απάντηση δίνει μόλις το 35,2% της Βουλγαρίας, που είναι στην τελευταία θέση.

Οι πολίτες της Βουλγαρίας δηλώνουν 6 στους 10 ότι δεν θα εμβολιαστούν, έναντι μόλις του 1 στους 10 πολίτες της Ιρλανδίας.