Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα και ποιος είναι ο στόχος

 • Ρούλα Τσουλέα
πρόγραμμα
Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει δράσεις σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης.

Στην μείωση του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας κατά περισσότερο από 10% έως το 2025, μέσω δράσεων σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, στοχεύει το πρόγραμμα «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα 2023-2025».

Το πρόγραμμα παρουσιάσθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, όπου απηύθυνε χαιρετισμό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την UNICEF, έχει ως στόχο να μειωθεί η παχυσαρκία στα παιδιά ηλικίας 2-14 ετών από 37,5% που ήταν το 2019 σε 24,5% το 2025.

Διαβάστε ακόμα Κ. Μητσοτάκης: Η παχυσαρκία είναι πρόβλημα υγείας και όχι εμφάνισης

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος, ανέλυσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Όπως είπε, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωτογενής πρόληψη

Κατά την πρωτογενή πρόληψη θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε επίπεδο επαγγελματιών πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

 • Για τα βρέφη και νήπια ηλικίας 0-4 ετών: Καταχώρηση μετρήσεων (βάρος, ύψος) σε ψηφιακή πλατφόρμα, που θα δίνει εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές σε γονείς και θα κατευθύνει τους παιδιάτρους για συμβουλευτικές παρεμβάσεις.
 • Για τα παιδιά ηλικίας 4-17 ετών: καταχώρηση μετρήσεων (βάρος, ύψος) σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Θα υπάρξουν επίσης παρεμβάσεις σχολικών προγραμμάτων:

 • Βιωματικό διαδραστικό υλικό προσαρμοσμένο σε κάθε τάξη για την προώθηση συμπεριφορών υγιεινής διατροφής και άσκησης (Εργαστήρια Δεξιοτήτων)
 • Υλικό για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ενεργητική συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων.

Οι παρεμβάλεις σχολικών προγραμμάτων για παιδιά ηλικίας 4-17 ετών θα δίνουν έμφαση στην εκμάθηση:

 • Υγιεινών διατροφικών προτύπων και
 • Εποχιακών προϊόντων

Επίσης, θα υπάρχει δράση σύνδεσης των παιδιών με την τροφή. Παραδείγματος χάριν:

 • Δημιουργία και συντήρηση λαχανόκηπων σε σχολικούς χώρους
 • Δημιουργία συλλόγων/προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα

Δευτερογενής και τριτογενής πρόληψη

Σε επίπεδο δευτερογενούς πρόληψης, προβλέπεται:

 • Η ίδρυση Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας
 • Η έγκαιρη ανίχνευση των παιδιών που αντιμετωπίζουν υπερβαρότητα και παχυσαρκία μέσω ψηφιακών εφαρμογών
 • Η παροχή άμεσης και δωρεάν ολιστικής υποστήριξης από ειδικούς

Σε επίπεδο τριτογενούς πρόληψης θα υπάρχει παραπομπή παιδιών που έχουν ήδη εγκατεστημένο νόσημα (π.χ. διαβήτης, υπέρταση) εξαιτίας της υπερβαρότητας/παχυσαρκίας σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες.

Θα παρέχεται επίσης  ολιστική και δωρεάν υποστήριξη παιδιών και οικογένειας από διεπιστημονική ομάδα, καθώς και δωρεάν χορήγηση και εκπαίδευση στη χρήση ψηφιακών φορητών συσκευών για τη βελτίωση της αυτοδιαχείρισης νοσημάτων (υπέρταση, διαβήτης).

Έμφαση θα δοθεί στην ευαισθητοποίηση και αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων μέσω εθνικής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και στοχευμένων δράσεων με συμμετοχή των πολιτών.

Το νομοθετικό πλαίσιο

Όπως αναφέρθηκε, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με στόχο την προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής για τα παιδιά, ιδίως μέσω:

 • Της βελτίωσης της πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία
 • Της ενσωμάτωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων διατροφής και σωματικής δραστηριότητας στα σχολεία

«Συμπεριλαμβάνουμε όλους τους σχετικούς φορείς, αναπτύσσοντας ένα διατομεακό, διεπιστημονικό και πολυεπίπεδο πρόγραμμα, ώστε να αλλάξουμε το περιβάλλον που οδηγεί στην εμφάνιση της παχυσαρκίας και όχι απλά τις ατομικές συνήθειες των παιδιών», ανέφερε η κυρία Αγαπηδάκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ