Κ. Μητσοτάκης: Η παχυσαρκία είναι πρόβλημα υγείας και όχι εμφάνισης

  • Ρούλα Τσουλέα
Μητσοτάκης
Τι είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για το πρόγραμμα «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας.»

Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα υγείας και όχι κάτι που έχει να κάνει με την εμφάνιση. Αποτελεί μεγάλο βάρος για τα παιδιά, δυσκολεύει τη ζωή τους και, εάν δεν αντιμετωπισθεί, είναι πολύ πιθανό να την δυσκολέψει ακόμα περισσότερο όταν μεγαλώσουν.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο όπου παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα», το οποίο καταρτίσθηκε σε συνεργασία με την Unicef.

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ένα προσωπικό μου όραμα μεταφράζεται σε πράξη», είπε ο πρωθυπουργός. «Εδώ και πολλά χρόνια με απασχολούσε έντονα το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Θυμάμαι κάθε φορά που πήγαινα σε παρελάσεις, έβλεπα πολλά παιδιά τα οποία ήταν παχύσαρκα. Και βέβαια μια στατιστική που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας είναι ότι ένα παχύσαρκο παιδί είναι πολύ πιθανό να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας».

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι «αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία ως ένα πρόβλημα υγείας. Όχι ως κάτι που έχει να κάνει με την εμφάνιση. Αγαπάμε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την εμφάνισή τους, δεν κάνουμε καμία διάκριση. Όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι η παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο βάρος. Δυσκολεύει τη ζωή των παιδιών και αν δεν αντιμετωπισθεί στα παιδικά χρόνια, ενδεχομένως να την κάνει ακόμη δυσκολότερη όταν μεγαλώσουν» πρόσθεσε.

Δεν είναι επιλογή του παιδιού

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε «μπορέσαμε με την στήριξη του υπουργείου και με την μεγάλη προσωπική προσπάθεια της Ειρήνης Αγαπηδάκη να φτιάξουμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας σε συνεργασία με την Unicef».

Το πρόγραμμα αυτό είναι «ένα από τα μεγαλύτερα που έχει τρέξει η Unicef μαζί με κράτος μέλος της οργάνωσης», πρόσθεσε. Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, το πρόγραμμα εκτείνεται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Αναγνωρίζει επίσης ότι η παχυσαρκία ενός παιδιού δεν είναι επιλογή του, αλλά αποτέλεσμα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγαλώνει.

«Συχνά τα τρόφιμα εκείνα που είναι λιγότερο υγιεινά είναι τα πιο εύκολα, συχνά είναι και τα πιο φθηνά. Άρα είναι δεδομένο ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση της παιδικής παχυσαρκίας και των εισοδημάτων του νοικοκυριού μέσα στο οποίο τα παιδιά μεγαλώνουν», τόνισε.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το πρόγραμμα, το κόστος του οποίου υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι μέρος του σχεδίου Ελλάδα 2.0.