ΕΣΥ υπό κατάρρευση! Πως σβήνει το πάλαι ποτέ ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας

  • Iatropedia
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαλύεται την ώρα που η κοινωνία το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, δηλώνουν ξεκάθαρα πια οι νοσοκομειακοί γιατροί που είναι οι πρώτοι αυτόπτες μάρτυρες των αλλαγών και των δραματικών περικοπών στο ΕΣΥ! Δείτε πως περιγράφουν την κατάσταση

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Λιώνει καθημερινά το πάλαι ποτέ ισχυρό ΕΣΥ με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς να μην μπορούν πλέον και καλύψουν ούτε τα βασικά από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) κατά τη διάρκεια του 8ου συνεδρίου του κλάδου, την ώρα που η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται άνω του 30%, τα νοσοκομεία καταρρέουν.

Άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας κρεβάτι σε ΜΕΘ. Ο ΕΟΠΥΥ κατεδαφίζεται, τα χρέη του ανέρχονται σε 2,6 δις. ευρώ. O προϋπολογισμός του 2013 καταγράφει νέο έλλειμμα 484 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην αλλαγή της συμπεριφοράς των ασθενών λόγω του μνημονίου. Όπως είπε στην εισήγηση του στο συνέδριο, τα στοιχεία έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνουν ότι το 59% των κατοίκων της χώρας αναβάλλει ή τελικά δεν προσφεύγει στις υπηρεσίες ΠΦΥ λόγω μείωσης των αποθεμάτων των νοικοκυριών για την ώρα της ανάγκης, αλλά και λόγω της ανεπάρκειας προσφοράς υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.

Όπως είπε, τα κυβερνητικά μέτρα κάνουν πιο βάρβαρη τη μετακύλιση του βάρους των δαπανών υγείας στις άδειες τσέπες των λεηλατούμενων πολιτών. Ο Ενιαίος Κανονισμός Υγείας του ΕΟΠΥΥ τροποποιήθηκε προκλητικά. Επιβάλλουν εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού σε τετραπληγικούς, παραπληγικούς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους, οροθετικούς κ.ά. Καθορίζουν συμμετοχή 50% στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και 30% στους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων επί του συνόλου της δαπάνης προς συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές, όταν γίνεται χρήση ΚΕΝ.

Περιορίζονται οι δικαιολογούμενες φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες. Αυξάνουν τα ποσοστά συμμετοχής και τις κρατήσεις των ασφαλισμένων, κάνουν απλησίαστα όλα τα συμπληρωματικά της θεραπείας φάρμακα στους ασθενείς με νεοπλασίες και άλλες χρόνιες σοβαρές παθήσεις.

Πληθαίνουν τα εκτός λίστας φάρμακα, καθιερώνουν αυθαίρετα την αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας και καλύπτουν μόνον τα φθηνότερα γενόσημα φάρμακα. Τα σκευάσματα υψηλού κόστους που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ μειώνονται από 900 σε 230. Επιβάλλουν κράτηση ενός ευρώ για κάθε συνταγή και είσπραξη – χαράτσι 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα Νοσοκομεία, μέτρο που παρεμποδίζει τη νοσηλεία των φτωχών ανθρώπων και θα αυξήσει τις απώλειες ανθρώπινων ζωών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτο: Το μνημόνιο κουρεύει κρεβάτια για καρκινοπαθείς! Πόσα χάνονται στο ΜΕΤΑΞΑ

Ένα βραβείο από την Ελλάδα για την Ελλάδα! Ποια εταιρεία πήρε το πρώτο βραβείο βιομηχανίας;

Έρευνα για την υπογονιμότητα: ποιες είναι οι κλινικές εξετάσεις (μέρος 5ο)

Τι είναι η οστεοπενία και ποια η διαφορά της από την οστεοπόρωση;