ΕΣΑμεΑ στη σύσκεψη με τον Β. Κικίλια: Να δοθεί τέλος στην εκπροσώπηση από δοτούς και διορισμένους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΕΣΑμεΑ
Τι αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) για την συνάντηση που είχαν επικεφαλής της με τον νέο υπουργό Υγείας, Βασίλης Κικίλια.

Η ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ για τη συνάντηση με τον Βασίλη Κικίλια:

Η ΕΣΑμεΑ στη σύσκεψη με τον Β. Κικίλια: να δοθεί τέλος στην εκπροσώπηση από δοτούς και διορισμένους

Στη σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο, πήραν μέρος μέλη της Διοίκησης της ΕΣΑμεΑ: ο αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων Με Σακχαρώδη Διαβήτη) Χρ. Δαραμήλας, ο αν. γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Συγγενής Καρδιοπάθεια Κ. Χόρτης και το μέλος του Γ.Σ. της ΕΣΑμεΑ Β. Δήμος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αρκετοί σύλλογοι χρονίων πασχόντων: Δεν κλήθηκαν όμως να συμμετάσχουν πρωτοβάθμια σωματεία ατόμων με αναπηρία, επίσης πολύ συχνοί χρήστες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το θέμα της εκπροσώπησης είναι ένα από τα πολύ σοβαρά θέματα, το οποίο αναφέρεται και στο υπόμνημα που η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε στον υπουργό. Συγκεκριμένα η ΕΣΑμεΑ, που είναι ο μοναδικός τριτοβάθμιος εκπρόσωπος όλων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένος Κοινωνικός Εταίρος της ελληνικής Πολιτείας βάσει νόμου, διεκδικεί τη συμμετοχή της, αλλά και όλων των Οργανώσεων Μελών της σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την υγεία, καθώς και σε κάθε φορέα που σχετίζεται άμεσα με το σχεδιασμό παροχής υπηρεσιών υγείας σε πολίτες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι οι εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα θεσμικά όργανα του υπουργείου Υγείας πρέπει να διέπονται από το ασυμβίβαστο οποιασδήποτε οικονομικής ή άλλης σχέσης με προμηθευτές ή παρόχους του τομέα της υγείας, ενώ ζητήθηκε και η άμεση κατάργηση της στρεβλωμένης διαδικασίας εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από διορισμένους, κληρωτούς και δοτούς, δήθεν εκπροσώπους, πρακτική που εφάρμοσε η απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Η αντικατάστασή τους πρέπει να είναι από αυθεντικούς εκπροσώπους που προέρχονται είτε από την ΕΣΑμεΑ ως τριτοβάθμια οργάνωση, όπου ορίζονται εκπρόσωποι τριτοβάθμιων οργανώσεων είτε από τις αντίστοιχες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, όταν πρόκειται για θέματα που τους αφορούν, όπως νεφροπαθείς, διαβητικοί, μεταμοσχευμένοι κλπ.

Αναλυτικά όλες οι προτάσεις που κατέθεσε η ΕΣΑμεΑ στον Βασίλη Κικίλια: