Ερώτηση στην Βουλή για το «παροπλισμένο» ιατρικό ρομπότ DaVinci

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
σπάνιες παθήσεις
Ερώτηση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέθεσε σήμερα ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου ρωτώντας να πληροφορηθεί τους λόγους που δεν χρησιμοποιείται το ιατρικό ρομπότ που έχει προμηθευτεί το Λαϊκό έναντι εκατομμυρίων.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Θέμα:  Στην Αποθήκη αχρήστων το ρομπότ-χειρούργος “Da Vinci” του ΕΣΥ!

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα έγιναν καταγγελίες ότι μένει τον τελευταίο καιρό παροπλισμένο το μοναδικό χειρουργικό ρομπότ του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci , για το οποίο δαπανήθηκαν 3.000.000 ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό,  δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα για την πραγματοποίηση της χειρουργικής τους επέμβασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβάζει το κόστος της θεραπείας του ασθενούς στα ύψη.

Είναι απαράδεκτο, το Νοσοκομείο «Λαϊκό», να έχει στη διάθεσή του ένα μηχάνημα–διαμάντι για τους καρκινοπαθείς ασθενείς και να μην το χρησιμοποιεί, όταν από το 2008 έχει αντιμετωπίσει έως τώρα εκατοντάδες περιστατικά καρκίνου με μηδενικές επιπλοκές για τους ασθενείς, με άμεση επιστροφή στο σπίτι τους και προσφέροντας τη μέγιστη δυνατότητα στην ποιότητα ζωής τους.

Μάλιστα, οι καταγγελίες, υπονοούν ότι υποβόσκουν σκοπιμότητες πίσω από αυτή την αδιαφορία να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να ανανεωθούν οι συμβάσεις και να αναπληρωθούν τα αναλώσιμα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη για τη λειτουργία του.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1) Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους το μηχάνημα Da Vinci στο Λαϊκό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης αυτή τη στιγμή;

2) Πόσα χρήματα έχει κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο η μη διαθεσιμότητα λειτουργίας του μηχανήματος Da Vinci;

–  Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ –

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν