Ερώτηση στη Βουλή για την αναστολή χειρουργικών επεμβάσεων στο Παίδων Πεντέλης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ερώτηση προς το υπουργείο Υγείας κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα την αναστολή σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα, η Βουλευτής αναφέρει πως ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το έτος 2017 ανέρχεται στα 3 εκατ. Ευρώ, ενώ για την κάλυψη των αναγκών της ορθοπεδικής κλινικής διατίθενται μόλις 60.000 Ευρώ. Για αυτό τον λόγο η διοίκηση του νοσοκομείου, στο τέλος του Απριλίου, ενημέρωσε τους ιατρούς πως έως το τέλος του έτους δεν θα είναι δυνατή η διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων που απαιτούν ακριβά υλικά.

Η Κατερίνα Παπακώστα σημειώνει πως στην ορθοπεδική κλινική του Παίδων Πεντέλης διεξάγονται εξειδικευμένες επεμβάσεις για την αντιμετώπισης σοβαρών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Το κόστος των απαραίτητων υλικών για κάθε επέμβαση κυμαίνονται από 6.000 Ευρώ έως 10.000 Ευρώ, ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί μία λίστα αναμονής 12 παιδιών, τα οποία, όπως υπογραμμίζει η Βουλευτής, δεν μπορούν να χειρουργηθούν μέχρι το τέλος του 2017.

Επισημαίνει επιπλέον, πως σύμφωνα με τους ιατρούς του νοσοκομείου, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, υπάρχει και σοβαρή έλλειψη αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα, να υπάρχει μόνο μία φορά τον μήνα η δυνατότητα διεξαγωγής μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων, υπό την προϋπόθεση – σαφώς – πως είναι δυνατή και η κάλυψη των απαραίτητων υλικών.

Η Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί αναστολής ορθοπεδικών χειρουργικών επεμβάσεων στο Παίδων Πεντέλης και ποιος είναι ο προϋπολογισμός του για το έτος 2017. Τέλος, ζητά να ενημερωθεί, με ποιο τρόπο προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να επέμβει, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναστολή σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων, πράγμα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των παιδιών.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ:    Υπουργείο Yγείας

ΘΕΜΑ:   Αναστολή σοβαρών Χειρουργικών Επεμβάσεων στο Παίδων Πεντέλης

Άκρως ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, πράγμα που οφείλει να προβληματίσει σοβαρά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο πενιχρός ετήσιος προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης ύψους 3 εκατ. Ευρώ, με τον οποίο πρέπει να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του νοσοκομείου, δεν είναι αρκετός ώστε να καλύψει και τις ανάγκες της ορθοπεδικής κλινικής. Οι 60.000 Ευρώ, που της αναλογούν, ανάγκασε την διοίκηση στο τέλος Απριλίου να ενημερώσει τους ιατρούς, πως δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων που απαιτούν ακριβά υλικά. Για αυτό τον λόγο οι χειρουργικές επεμβάσεις, εκτός των εκτάκτων περιστατικών, μετατίθενται για το επόμενο έτος.

Σημειώνεται πως η ορθοπεδική κλινική του Παίδων Πεντέλης εδώ και αρκετά χρόνια έχει εξειδικευθεί στην χειρουργική αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων στην σπονδυλική στήλη. Το κόστος των υλικών για την χειρουργική σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης αγγίζει όμως τα 6.000 Ευρώ, ενώ η αντιμετώπιση της παραλυτικής σκολίωσης τα 10.000 Ευρώ. Ήδη έχει δημιουργηθεί μία λίστα αναμονής 12 παιδιών, τα οποία, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, δεν μπορούν να χειρουργηθούν μέχρι το τέλος του 2017. Όπως είναι φυσικό, η αναμονή επιδεινώνει την κατάσταση της υγείας αυτών των παιδιών.

Επιπλέον, όπως δηλώνουν οι ιατροί του Παίδων Πεντέλης, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, υπάρχει και έλλειψη αναισθησιολόγων. Για αυτό τον λόγο, το νοσοκομείο είναι σε θέση να προγραμματίζει μόνο μία μεγάλη χειρουργική επέμβαση τον μήνα, υπό την προϋπόθεση πως είναι σε θέση να καλύψει το κόστος των υλικών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί αναστολής ορθοπεδικών χειρουργικών επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης;

2.      Ποιός είναι ο προϋπολογισμός του για το έτος 2017;

3.      Αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, με ποιό τρόπο προτίθεστε να επέμβετε στην αντιμετώπιση του φαινομένου αναστολής σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων, πράγμα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των παιδιών;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου

Βουλευτής Β’ Αθηνών