Ερώτηση στη Βουλή: Χωρίς κεντρικό κλιματισμό νοσοκομεία της χώρας την ώρα του καύσωνα;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ενώ στην Ελλάδα οι πολίτες βίωναν τόσο υψηλές θερμοκρασίες, πολλά δημόσια νοσοκομεία βρέθηκαν απροετοίμαστα να αντιμετωπίσουν αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες. Αυτό επισημαίνουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι Τομεάρχες Υγείας της ΝΔ, Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Σύμφωνα με καταγγελίες, σε πολλά νοσοκομεία της επικράτειας ο κεντρικός κλιματισμός είναι είτε χαλασμένος εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης είτε λειτουργεί αλλά δεν αποδίδει στις δυνατότητές του επειδή και πάλι δεν έχει συντηρηθεί. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν ισχύουν οι καταγγελίες αυτές και εάν πρόκειται άμεσα να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Χωρίς κεντρικό κλιματισμό νοσοκομεία της χώρας την ώρα του καύσωνα;

Οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες που βίωσε η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες ήταν σχετικά ασυνήθιστες για τη δεδομένη χρονική περίοδο. Το γεγονός όμως ότι πολλά δημόσια νοσοκομεία βρέθηκαν να είναι απροετοίμαστα για να αντιμετωπίσουν τις δεδομένες κλιματολογικές συνθήκες αποτελεί πραγματική έκπληξη αλλά και «εγκληματική αμέλεια».
Σύμφωνα με καταγγελίες, σε πολλά νοσοκομεία της επικράτειας ο κεντρικός κλιματισμός είναι είτε χαλασμένος εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης είτε λειτουργεί αλλά δεν αποδίδει στις δυνατότητές του επειδή και πάλι δεν έχει συντηρηθεί. Συγκεκριμένα, κλιματιστικά είναι χαλασμένα ή υπολειτουργούν σε χώρους αναμονής ή κλινικές, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία που όχι μόνο δεν διαθέτουν κεντρικό σύστημα κλιματισμού αλλά δεν διαθέτουν ούτε καν κλιματιστικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα θάλαμοι νοσηλείας, ιατρεία και χώροι αναμονής ασθενών να μην έχουν καθόλου κλιματισμό αφήνοντας επισκέπτες και νοσηλευόμενους στο έλεος του καύσωνα.
Για παράδειγμα και σύμφωνα με τις καταγγελίες, στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» τα κλιματιστικά είναι πανάρχαια, στάζουν νερά και υπολειτουργούν την ίδια στιγμή που φιλοξενούνται γυναίκες εκεί με έντονα προβλήματα υγείας και μωρά στη μονάδα νεογνών. Αντίστοιχα περιστατικά παρατηρούνται και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Προβλήματα όπως ο χαλασμένος κλιματισμός στο Νοσοκομείο Αμαλιάδος και συγκεκριμένα στην Παθολογική κλινική, το γεγονός ότι υπολειτουργεί ο κλιματισμός στη Μονάδα τεχνικού νεφρού, στο αιμοδυναμικό και τις δύο παθολογικές κλινικές του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, η χρήση ανεμιστήρων τη στιγμή που στις διοικητικές υπηρεσίες λειτουργεί κανονικά η ψύξη στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, η παντελής απουσία κλιματισμού στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα ή τα χαλασμένα κλιματιστικά του ΠΓΝΠ Ρίου είναι μόνο μερικές περιπτώσεις όπου περιστατικά απουσίας/ κακής απόδοσης κλιματισμού παρουσιάζονται.
Επίσης, η παραβατικότητα εντός των χώρων των νοσοκομείων επιβαρύνει το πρόβλημα. Για παράδειγμα πρόσφατα στο Γ.Ν. «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας έγινε απόπειρα κλοπής κλιματιστικών από τους χώρους του νοσοκομείου.
Επειδή είναι αναγκαία η ύπαρξη κλιματισμού για την απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καύσωνα
Επειδή οι πολίτες αξίζουν σωστή περίθαλψη
Επειδή τέτοια περιστατικά κάνουν κακό ακόμη και στον τουρισμό της χώρας
Επειδή δεν είναι αποδεκτή άλλη υποβάθμιση της υγείας
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο δεν έχει συντηρηθεί από το χειμώνα ο κεντρικός κλιματισμός των νοσοκομείων ή να γίνουν επισκευές / προμήθειες όπου αυτά ήταν χαλασμένα;
2. Είχαν εξασφαλιστεί τα σχετικά κονδύλια προς τα νοσοκομεία ώστε να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενέργειες; Εάν ναι, για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκαν;
3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την αποκατάσταση του προβλήματος;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας

Βασίλειος Οικονόμου – Επικρατείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν