Ερώτηση Γρηγοράκου για τις περικοπές στις εφημερίες των γιατρών στα Κ.Υ.- Πως αντέδρασαν οι νοσοκομειακοί

  • Iatropedia
Ο τ. αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ρωτά τον υπουργό Υγείας, εάν σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή τις περικοπές στις εφημερίες των Κέντρων Υγείας, όπως αυτές ζητώνται με βάση το υπ' αριθμ. 14960/25-05-2015 έγγραφο. Επίσης, ποια είναι η ακριβής οικονομική κατάσταση των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, «η οποία καθιστά επιτακτική μία τόσο δραστική μείωση στις αποδοχές των ιατρών», στην περίπτωση που τεθούν σε εφαρμογή οι περικοπές...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Για δραματική μείωση του χρηματικού κονδυλίου για το 2015, το οποίο αφορά στις εφημερίες των γιατρών στα Κέντρα Υγείας κάνει λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

«Σύμφωνα με το υπ' αριθμό 14960/25-05-2015 έγγραφο της 6ης ΥΠΕ, προτείνεται στους Διοικητές των Νοσοκομείων, αλλά και στους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας να προβούν σε εκκαθάριση των εφημεριών για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, με περικοπή περίπου 35%. Ωστόσο, πρόκειται για εφημερίες των ιατρών που πραγματοποιήθηκαν κανονικά, και κατά συνέπεια οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν, εξολοκλήρου, στους δικαιούχους.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, που «διακινούνται» σε ολόκληρο το νοσοκομειακό χώρο, προτίθεται να εφαρμόσει την συγκεκριμένη περικοπή, στο σύνολο των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Την ίδια στιγμή οι Διευθυντές των Κέντρων Υγείας, στους οποίους έχει γίνει η γνωστοποίηση, καλούνται από τις Ιατρικές Ενώσεις να μην προχωρήσουν σε καμία τέτοιου είδους περικοπή, καθώς θα βρεθούν υπόλογοι, ενώπιον της δικαιοσύνης».

Αυτά αναφέρει ο κ. Γρηγοράκος στην ερώτηση που κατέθεσε πεοκαλώντας τη μήνη των νοσοκομειακών γιατρών που αντέδρασαν γράφοντας στην ιστοσελίδα τους:

«Πρέπει να διαθέτει κανείς απύθμενο θράσος για να υποβάλλει ερώτηση στη Βουλή, ρωτώντας γιατί δεν επαρκούν τα κονδύλια για τις εφημερίες, όταν ο ίδιος πριν έξι μήνες με υπογραφή του περιέκοψε δραστικά τα κονδύλια εφημεριών!

Ε, λοιπόν ο κ. Γρηγοράκος απέδειξε για πολλοστή φορά ότι διαθέτει θράσος απύθμενο, μιάς και είναι αυτός που περιέκοψε τα κονδύλια εφημεριών και τώρα –δήθεν ανήξερος- υποβάλλει ερώτηση στη Βουλή.

Όμως, ανεξάρτητα από τα καμώματα Γρηγοράκου, η κυβέρνηση οφείλει κατά την πρώτη αναμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία θα γίνει μόλις κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, να προχωρήσει σε αύξηση του συνολικού κονδυλίου για τις εφημερίες του 2015 κατ΄ ελάχιστον στα επίπεδα του 2014, δηλαδή αύξηση της τάξης του 20%» .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν