Εργαζόμενοι στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»: Η σύμβαση με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εκχωρεί κτήρια στο ΕΚΠΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ολόκληρη Πανεπιστημιακή Σχολή στην έκταση όπου εργαζόμενοι και ασθενείς ασφυκτιούν, ετοιμάζονται να δημιουργήσουν μετά την αποδοχή δωρεάς από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην οποία υπάρχει πρόβλεψη για κατεδάφιση κτηρίου και ανέγερση ενός άλλου με συγκεκριμένο σκοπό... Το ΣΕΝΕ έστειλε εξοργισμένη ανακοίνωση και αύριο πραγματοποιούν και ενημέρωση Τύπου για το θέμα.

Όπως επισημαίνουν από το Σωματείο Εργαζομένων του Ευαγγελισμού (ΣΕΝΕ), «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία με κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να αναταθεί το δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, προσφεύγει στο εφοπλιστικό κεφάλαιο για την δημιουργία και ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού, «ξεπλένοντάς» το με «νόμιμες» φοροαπαλλαγές. Τελευταίο παράδειγμα, η λεόντειος σύμβαση που υπέγραψε με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσω της οποίας, πέραν των άλλων, επιχειρείται η κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου του Οίκου Αδελφών του νοσοκομείου μας και η παραχώρηση αυτού αλλά και του διπλανού κτιρίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Νοσηλευτών, με «αντάλλαγμα» τη δωρεά εξοπλισμού στο νοσοκομείο».

Και συνεχίζουν από το ΣΕΝΕ εξηγώντας για ποιους λόγους έχουν αντιρρήσεις:

Παρατήρηση 1η:

Αποτελεί μεγίστη πρόκληση να αποφασίζει ο «δωρητής» για κτίρια του νοσοκομείου και να προσδιορίζει εκ των προτέρων την χρήση τους, να αγνοεί προκλητικά ότι ο «Ευαγγελισμός» ασφυκτιά από κτίσματα και να θέλει να συσσωρεύσει στο κέντρο της Αθήνας υπηρεσίες που ήδη στεγάζονται ή θα μπορούσε άνετα να στεγαστούν σε χώρους που δεν πνίγονται απ’το μπετόν.

Παρατήρηση 2η:

Σε κανένα νοσοκομείο της χώρας δεν έχει την έδρα της και τις υπηρεσίες της ολόκληρη Πανεπιστημιακή σχολή. Δεν πρόκειται απλά για μια Πανεπιστημιακή κλινική σε δημόσιο νοσοκομείο, κάτι συνηθισμένο, αλλά για ολόκληρη σχολή.Ως Σωματείο Εργαζομένων με προηγούμενη ανακοίνωσή μας έχουμε ταχθεί απέναντι τόσο στην ψήφιση της συγκεκριμένης σύμβασης, που έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καμιά ενημέρωση τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, όσο και των εργαζόμενων όσο και στην εκχώρηση του κτιρίου και του χώρου στο Πανεπιστήμιο.

Η πρακτική αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά!

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι λόγω της στενότητας των χώρων ο «Ευαγγελισμός» δεν μπορεί να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή από χώρους του. Η παραχώρηση αυτή θα δημιουργήσει νέα προβλήματα αφού στα κτίρια αυτά λειτουργούν πολλές υπηρεσίες του νοσοκομείου και στεγάζονται κοιτώνες για προσωπικό με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Λεπτομερέστερα αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ανακοίνωση. Αντίθετα, ως Σωματείο διεκδικούμε αυτοί οι χώροι να παραμείνουν στην ιδιοκτησία και χρήση του νοσοκομείου, να ανακατασκευαστούν και να αξιοποιηθούν για να στεγάσουν υπηρεσίες του νοσοκομείου που σήμερα ασφυκτιούν.

Αν στον «Ευαγγελισμό» εγκατασταθούν νέες λειτουργίες η ασφυξία θα μεγαλώσει μαζί και η απειλή για την ασφαλή περίθαλψη των αρρώστων.

à    Δεν μας ικανοποιεί καμία «αναδίπλωση» του Υπουργείου για δήθεν παραχώρηση μισού κτιρίου στον Ευαγγελισμό και μισού στην Πανεπιστημιακή σχολή.

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε:

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες – μελέτη, συντήρηση, επισκευή, εκσυχρονισμοί δικτύων και ο,τιδήποτε απαιτείται – προκειμένου το κτίριο να είναι πλήρως λειτουργικό για τις ανάγκες που προκύπτουν από το χαρακτήρα του νοσοκομείου. Ν’αποσυμφορηθούν κρίσιμες λειτουργίες επιστημονικών τμημάτων που σήμερα γίνονται σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους (βλ. για παράδειγμα αναμονή μεταμοσχευμένων ασθενών, και πολλά άλλα).

Ας σκεφτούν ότι ο Ευαγγελισμός που έχει χαρακτήρα γ΄- δ΄βάθμιου νοσοκομείου και με εργαστήρια κέντρα αναφοράς, είναι ήδη επιφορτισμένος με τεράστιο όγκο υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας!

Ας σκεφτούν ότι κάθε χρόνο στον Ευαγγελισμό εξετάζονται πάνω από μισό εκατομμύριο ασθενείς και οι συνολικοί επισκέπτες είναι μερικά εκατομμύρια πληθυσμού.

Ας σκεφτούν ότι οι λειτουργίες του νοσοκομείου έχουν ανάγκη από νέους χώρους για να γίνεται όχι απλά ανθρώπινη δουλειά, αλλά καταρχήν να πληρούνται στοιχειώδεις όροι υγείας κι ασφάλειας πρώτα για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους.

Στην συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου στις 25/9/2018 αποφασίστηκε να προβούμε σε μια σειρά ενέργειες σε συνεργασία και με άλλους φορείς προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη:

1. Την παρέμβαση στη Διοίκηση του νοσοκομείου και στο Υπουργείο Υγείας για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου του Οίκου Αδελφών και στην παραχώρηση των χώρων που καταλαμβάνουν τα δύο κτίρια, στο πανεπιστήμιο.

2.  Αίτημα για συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου,  του οποίου τα μέλη δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, με την απαίτηση να μην παραχωρηθούν οι δύο χώροι στο πανεπιστήμιο. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου το Σωματείο θα καταθέσει το αίτημα να χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή των κτιρίων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου.

3.  Να απευθυνθεί το ΔΣ του Σωματείου σε φορείς που σχετίζονται με το αντικείμενο (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Σύλλογος Αρχαιολόγων κλπ) προκειμένου να υπάρχει στήριξη και τεκμηρίωση σχετικά με την ιστορικότητα του συγκεκριμένου κτιρίου

4.  Την διερεύνηση της δυνατότητας προσφυγής στη δικαιοσύνη με στόχο την αποτροπή της κατεδάφισης του ιστορικού κτιρίου και αποκλειστική χρήση των κτιρίων από τον Ευαγγελισμό.

5. Την λεπτομερή ενημέρωση των συναδέλφων και την πραγματοποίηση δράσεων προκειμένου να αποτραπούν τα δρομολογημένα σχέδια της κυβέρνησης.

6.  Τη δημοσιοποίηση του ζητήματος και αίτημα για στήριξη από άλλους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς καθώς και τοπικούς φορείς.

Όχι στον τεμαχισμό του νοσοκομείου μας

Ναι στις αναγκαίες εργασίες ώστε να αξιοποιηθούν οι χώροι αποκλειστικά από τον Ευαγγελισμό.