Εργαστηριακοί γιατροί: Άμεση λύση για το clawback – Δεν ευθυνόμαστε για τις «πλασματικές εξετάσεις»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΠΥΥ
“Ανοσιούργημα” χαρακτηρίζουν οι εργαστηριακοί γιατροί και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων την παραμονή -για 7η συνεχή χρονιά- του ληστρικού μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και προτείνουν τρόπους για την εξάλειψή του.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τρίτης με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 Ιατρικών Συλλόγων και Φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποφασίστηκε άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στον οποίο θα τεθούν προτάσεις για την εξοικονόμηση των απαιτούμενων κρατικών κονδυλίων, που θα μειώσουν – όπως λένε – το βάρος που σηκώνουν άδικα εδώ και χρόνια τα διαγνωστικά κέντρα, μέσω της εφαρμογής του clawback.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), κ. Γεώργιος Βουγιούκας, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ότι τα προβλήματά τους δεν λύθηκαν με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε ο κλάδος προεκλογικά, κι ενώ η νέα κυβέρνηση διακαιούται να έχει μια κάποια ανοχή, οι «πληγές» που έχουν υποστεί τα διαγνωστικά εργαστήρια τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να επουλωθούν άμεσα, όπως επισημαίνει:

“Είναι μια καινούργια κυβέρνηση 2 μηνών, άρα δικαιούται μια ανοχή, αλλιώς θα είμαστε κακοπροαίρετοι. Πιστεύω, επίσης, από τα πρώτα δείγματα γραφής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι θέλει να δώσει λύσεις. Πολλά προβλήματα του παρελθόντος, όμως, που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση να σέρνονται, απαιτούν πλέον λύσεις, για να σταματήσει αυτή η κατηφόρα που μας καταστρέφει. Περιμένω να τα πω στον Υπουργό τον κ. Κικίλια, γιατί είμαι μέσα στα 4 άτομα του συντονιστικού οργάνου που θα τον συναντήσουμε τις επόμενες μέρες”.

Μετά το τέλος της σύσκεψης των φορέων, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής:

“Η καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα οδήγησε στην διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην οικονομική και επαγγελματική εξαθλίωση, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν υποβαθμιστεί δραματικά ενώ ο ιατρικός κόσμος μαστίζεται από την ανεργία και παίρνει το δρόμο της ξενιτιάς. Ωστόσο ευελπιστούμε ότι έχει ανοίξει πλέον μια νέα σελίδα και όλοι μαζί θα συνεργαστούμε για το καλό του ασθενή και της δημόσιας υγείας ».

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας

Αναστάτωση προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες στον κλάδο των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και ιδιοκτητών εργαστηρίων, εξαιτίας της φημολογούμενης απόφασης της κυβέρνησης να θέσει αυστηρότερους όρους στις εξετάσεις που διενεργούνται από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, μετά από φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης και πλασματικών εξετάσεων, που φαίνεται να έχει εντοπίσει η νυν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για μια φήμη που εάν αποδειχθεί, όχι μόνο αμαυρώνει τον κλάδο, αλλά και τον επιβαρύνει σημαντικά οικονομικά, καθώς οι όποιες υπερβάσεις στις δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις επιστρέφουν και πάλι στις πλάτες των εργαστηριακών γιατρών, μέσω του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).

Τι λέει ο κ. Βουγιούκας, όμως, γι’αυτό το φαινόμενο;

“Οι πλαστές ή πλασματικές εξετάσεις, όπως θέλετε, να τις πείτε, για μένα είναι πολύ λίγες ή καθόλου. Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε ίσως να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι ένας κλινικός γιατρός -εφ’ όσον εκδίδει ένα παραπεμπτικό και έχει το ΑΜΚΑ σου και τα στοιχεία σου- να μπορεί μετά από μία εβδομάδα, ηλεκτρονικά με το παραπεμπτικό με τα στοιχεία που έχει ήδη, να γράψει επιπλέον εξετάσεις. Οι ασθενείς δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελό τους. Κι αυτή είναι η λύση που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση και τους το είπαμε: “Εφ’όσον έχετε εντοπίσει τέτοια φαινόμενα είναι δική σας η ευθύνη να προχωρήσετε στη σωστή εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς”. Οταν δηλαδή, ο ασθενής χρεώνεται με κάποια εξέταση, να καταγράφεται στον φάκελό του και να του έρχεται ένα sms στο κινητό του, που να του λέει ότι «έκανες την τάδε διαγνωστική πράξη». Να το γνωρίζει ο ασφαλισμένος. Το ζητάμε, γιατί είναι και δική μας απαίτηση και θέλουμε καλύτερους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Είναι, όμως, θέμα της πολιτείας και του ΕΟΠΥΥ να τους εφαρμόσει, δεν είναι θέμα δικό μας να κάνουμε τον χωροφύλακα. Εμείς είμαστε θύματα, γιατί ζημιωνόμαστε και τα πληρώνουμε εμείς τελικά και όχι το κράτος”, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ.

Τι ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί από το Υπουργείο Υγείας

Σύσσωμοι οι φορείς της πρωτοβάθμιας στην χθεσινή ολομέλεια κατάληξαν ότι θα ζητήσουν από το Υπουργείο Υγείας την σταδιακή κατάργηση του clawback, το οποίο χαρακτηρίζουν “ανοσιούργημα”, ενώ συμπληρώνουν με νόημα ότι “κάποιοι που δεν φταίμε πληρώνουμε το μάρμαρο για κάποιους άλλους που δουλεύουν με κακό τρόπο”.

Τα τρία βασικά θέματα που σκοπεύουν να θέσουν στον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια κατά τη συνάντησή τους τις επόμενες μέρες είναι:

  • Aύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Έχει αποδειχθεί ότι οι πραγματικές ανάγκες των 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, είναι γύρω στα 480 εκατομμύρια. ‘Αρα πρέπει το κράτος να βρει τα χρήματα αυτά, για να καλύψει τις διαγνωστικές εξετάσεις του πληθυσμού.
  • Αν δεν μπορούν να βρεθούν αυτά τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, να τεθούν πιο αυστηρά θεραπευτικά πρωτόκολλα και να ελέγχονται καλύτερα οι δαπάνες.
  • Να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα υγείας ασφαλισμένου, ώστε να μην υπάρχει υπερσυνταγογράφηση

Πως θα καταργηθεί το clawback

Το clawback μπορεί να καταργηθεί step by step, λένε οι εργαστηριακοί γιατροί και οι ιδιοκτήτες εργαστηρίων, με τα εξής βήματα:

  • Να εισπραχθούν τα κονδύλια των Ευρωπαίων ασφαλισμένων. “Τα οποία οι προηγούμενοι ούτε ξέραν ότι υπάρχουν”, λέει ο κ. Βουγιούκας και συνεχίζει: “Πως θα τα βρουν δεν ξέρω. Κρατάω μικρό καλάθι, αλλά είναι αρκετά χρήματα, άλλοι λένε 50-60 εκατ. ευρώ, άλλοι τα ανεβάζουν στα 130, άλλοι λένε ότι λόγω τουρισμού φέτος το καλοκαίρι είναι περισσότερα”.
  • Να βρει το κράτος χρήματα να ενισχύσει τον ΕΟΠΥΥ με κονδύλια για το 2019, καθώς το clawback αναμένεται να είναι υψηλότερο από του 2018.
  • Να μειωθεί το clawback του ’19, ενδεχομένως και του ’18 και μέχρι το τέλος του χρόνου να καταργηθεί πλήρως με νέο νόμο.

“Αυτά είναι μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και το ζητάμε εντόνως, καθώς είναι ανήθικο και εγκληματικό να φορτωνόμαστε για 8η συνεχή χρονιά το clawback, που περικόπτει τις αποζημιώσεις μας”, τονίζει ο κ. Βουγιούκας.