Εργαστήρια που πρωτοστάτησαν στη μάχη κατά του κορονοϊού ενώνουν τις δυνάμεις τους για την επόμενη μέρα

  • Iatropedia newsroom
Εργαστήρια που πρωτοστάτησαν στη μάχη κατά του κορονοϊού ενώνουν τις δυνάμεις τους για την επόμενη μέρα
Στόχος να μη χαθεί η πρόοδος που σημειώθηκε την περίοδο της πανδημίας σε επίπεδο γονιδιωματικής επιτήρησης

Δύο εργαστήρια στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, τα οποία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της παρακολούθησης για νέες παραλλαγές του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διατηρήσουν την εστίαση στη γονιδιωματική επιτήρηση παγκοσμίως, καθώς υποχωρεί η έκτακτη ανάγκη της COVID.

Όπως ανέφεραν, η ανησυχία τους είναι ότι κυβερνήσεις και χρηματοδότες μπορεί να αποσυρθούν από την επιτήρηση, παρά τις δυνατότητές της να παρακολουθεί καλύτερα πολλές μολυσματικές ασθένειες, από την ελονοσία έως τη χολέρα.

«Ένα από τα μεγάλα οφέλη που προήλθαν από την πανδημία ήταν αυτή η τεράστια παγκόσμια επένδυση σε υποδομές», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο John Sillitoe, διευθυντής της Μονάδας Γονιδιωματικής Επιτήρησης (GSU) στο Ινστιτούτο Wellcome Sanger στο Cambridge, το οποίο είναι ένας από τους δύο εταίρους.

Στη γονιδιωματική επιτήρηση, οι επιστήμονες λαμβάνουν πρώτα δεδομένα σχετικά με το γενετικό υλικό ενός ιού ή ενός οργανισμού σε μια διαδικασία που ονομάζεται αλληλούχιση. Στη συνέχεια, αναλύουν τα δεδομένα από πολλά δείγματα για να αναζητήσουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ τους, για να παρακολουθήσουν, για παράδειγμα, πώς αλλάζει ή εξαπλώνεται ο ιός.

Η διαδικασία υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά ήρθε στο προσκήνιο καθώς επιστήμονες και ομάδες δημόσιας υγείας κλήθηκαν να παρακολουθήσουν τον ταχέως μεταβαλλόμενο κορονοϊό.

«Έχουμε πολλά τυφλά σημεία, τόσο σε παθογόνους οργανισμούς όσο και σε γεωγραφικές περιοχές», ανέφερε από την πλευρά του ο Tulio de Oliveira, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών και Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch, του δεύτερου εργαστηρίου που συμμετέχει στην πρωτοβουλία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID, η ομάδα του επιβεβαίωσε την ανακάλυψη των παραλλαγών Beta και Omicron.

Ο De Oliveira, ο οποίος θα ενταχθεί επίσης στο GSU ως αναπληρωτής διευθυντής, ανέφερε επίσης ότι οι δυνατότητες για άλλες ασθένειες είναι τεράστιες.
Για παράδειγμα, οι εργασίες των δύο εργαστηρίων, καθώς και μιας παγκόσμιας κοινοπραξίας για τις ασθένειες που σχετίζονται με το κλίμα, μόνο τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχουν διπλασιάσει τον αριθμό των διαθέσιμων αλληλουχιών για τον δάγκειο πυρετό, την chikungunya και τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία.

Τα εργαστήρια θα συνεργαστούν για να μοιράζονται πόρους, καθώς και να υποστηρίζουν με τεχνογνωσία και υλικά συνεργάτες στην επιτήρηση ασθενειών παγκοσμίως, παράλληλα με ευρύτερες προσπάθειες υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσαν οι de Oliveira και Sillitoe.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βιταμίνη Ε: Γιατί μας είναι απαραίτητη – Τα 5 κυριότερα οφέλη που παρέχει στην υγεία

Τοξικά μέταλλα σε νερό, τροφές οδηγούν σε πρόωρη εμμηνόπαυση

Ozempic: Κατά 100 χιλιάδες αυξήθηκαν οι «ασθενείς με διαβήτη» το 2023 για να λάβουν δωρεάν φάρμακα