«Εργασιακός μεσαίωνας στο Δαφνί» – Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μέλη του Δ/Σ του νοσοκομείου

  • Γιάννα Σουλάκη
ΨΝΑ
Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες για κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου "Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής - ΨΝΑ" στο Δαφνί, προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η εργολαβική εταιρεία καθαρισμού του νοσοκομείου παραβιάζει πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ όλα αυτά γίνονται -σύμφωνα με το Σωματείου- με την ανοχή και κάλυψη τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος εργαζομένων ΨΝΑ αναφέρει ότι η εταιρεία παραβιάζει συστηματικά την εργασιακή νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειάς των καθαριστών/καθαριστριών. Επίσης, η εταιρεία προβαίνει σε πράξεις εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζόμενων, υπό την απειλή απόλυσής τους, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες καταγγελίες.

«Ενώ το Νοσοκομείο πληρώνει αδρά για τις εργασίες καθαρισμού (στις οποίες περιλαμβάνονται οι πλήρεις αποδοχές και οι εισφορές των εργαζομένων για βαρέα και ανθυγιεινή εργασία), η εργολαβική εταιρία ανενόχλητη συνεχίζει να παρανομεί μη καταβάλλοντας τις νόμιμες αποδοχές και εισφορές. Για εξάωρη/εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση καταβάλλει στις καθαρίστριες μηνιαία 330,00€ – 350,00€, υποχρεώνοντας τις εργαζόμενες να υπογράφουν μηνιαίες εξοφλητικές αποδείξεις, με σημαντικά υψηλότερα ποσά από αυτά που πραγματικά τους καταβάλλονται». 

Και οι σοβαρές καταγγελίες συνεχίζονται: «Ο εργολάβος δεν αποδίδει εισφορές για βαριά και ανθυγιεινή εργασία, δεν λαμβάνει υπ’ όψη του προϋπηρεσίες, δεν καταβάλλει οικογενειακά επιδόματα, δεν αποζημιώνει για εργασία Κυριακών και Αργιών, δεν χορηγεί στο σύνολό της την προβλεπόμενη κανονική άδεια κ.ο.κ. Απαιτεί οι εργαζόμενες κάθε μήνα να προσέρχονται στην έδρα της εταιρείας, να υπογράφουν σε λευκά χαρτιά ή σε χαρτιά που τους αποκρύπτουν το περιεχόμενό τους, τα οποία δεν τους επιτρέπουν ούτε να τα βλέπουν, ούτε να λαμβάνουν αντίγραφα. Οι ενέργειες αυτές επιφέρουν βλαπτικές μεταβολές των συμβάσεων εργασίας και γίνονται σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Επισημαίνουμε ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών τους μέσω τραπέζης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποκλειστικά σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων μισθωτών».

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, το Σωματείο Εργαζομένων υποστηρίζει ότι παρά τις καταγγελίες κατ’ επανάληψη για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία, στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Εργασίας, στην Επιθεώρηση Εργασίας, στον ΕΦΚΑ (πρώην Ι.Κ.Α.) και την  Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΣΔΟΕ), αλλά πρωτίστως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, δεν έχει προχωρήσει κανείς στις απαιτούμενες ενέργειες.

«Ο Σύλλογος εργαζομένων ΨΝΑ καταγγέλλει τρία συγκεκριμένα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου, που κατ’ επανάληψη με τη ψήφο τους αγνοούν και ακυρώνουν τις εισηγήσεις της υπηρεσίας για πολλές και σοβαρές παραβάσεις του εργολάβου στην τήρηση των όρων της σύμβασης καθαρισμού. Τα ίδια αυτά μέλη καθ’ υπόδειξη του εργολάβου με κοινοποίηση εξωδίκων του, παρέπεμψαν με την ψήφο τους σε Ε.Δ.Ε. συνάδελφό μας, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο υλοποίησης της σύμβασης καθαριότητας, ώστε δήθεν να διερευνηθεί η αμεροληψία του, αντί να προβούν σε ενέργειες προστασίας του υπαλλήλου, απόρριψης των ισχυρισμών του εργολάβου και προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, ενώ δεν ζήτησαν ποτέ τη συνδρομή των ελεγκτικών αρχών ως όφειλαν».