Έρευνα: Βλαστοκύτταρα ανακουφίζουν τον πόνο σε ποντίκια

  • Iatropedia
Ερευνητές από το Duke University απέδειξαν ότι η έκχυση βλαστοκυττάρων μυελού των ιστών στον νωτιαίο μυελό ποντικιών με κακώσεις ανακούφισε τα πειραματόζωα από τον νευροπαθητικό πόνο.

Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους πάσχοντες από χρόνιο πόνο λόγω κάκωσης νεύρων από διαβήτη Τύπου 2, ακρωτηριασμό, χημειοθεραπεία και άλλες παθήσεις, επειδή αυτού του είδους ο πόνος δεν θεραπεύεται διότι ανθίσταται στα παυσίπονα. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως οι βλαστοκυτταρικές θεραπείες μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του χρόνιου πόνου και των επίμονων οσφυαλγιών καθώς και σε κακώσεις του νωτιαίου μυελού.

Η ερευνητική ομάδα του Duke χρησιμοποίησε έναν τύπο βλαστικών κυττάρων γνωστών ως στρωματικά κύτταρα του μυελού των οστών (BMSC) τα οποία μπορούν να μετασχηματισθούν σε άλλους τύπους κυττάρων. Τα στρωματικά κύτταρα έχουν ήδη δοκιμασθεί σε περιορισμένης κλίμακας κλινικές δοκιμές σε πάσχοντες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD, Inflammatory Bowel Disease) και άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή βλάβη ή εγκεφαλικό, δείχνοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου.

Οι δοκιμές στα ποντίκια έδειξαν ότι τα ζώα που έλαβαν στρωματικά κύτταρα μυελού των οστών όχι μόνο ήταν λιγότερο ευαίσθητα στα ερεθίσματα πόνου σε σύγκριση με ποντίκια που δεν τους χορηγήθηκαν BMSC, αλλά η αναλγητική επίδραση των εν λόγω βλαστοκυττάρων διήρκεσε για περισσότερες από τέσσερεις με πέντε εβδομάδες με μια μόνο ένεση αντί για μερικές ώρες που είναι το σύνηθες με τα παυσίπονα. «Βάσει των νέων ευρημάτων, έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τα κύτταρα αυτά μεγιστοποιώντας τα ευεργετικά τους αποτελέσματα» επισημαίνει ο Ru-Rong Ji, καθηγητής Αναισθησιολογίας και Νευροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Duke University.

Επίσης, οι επιστήμονες διεπίστωσαν ότι τα στρωματικά κύτταρα μυελού των οστών παρέμεναν στο σημείο έως και τρεις μήνες μετά την ένεση. Ο χρόνος δε παραμονής τους κρίνεται ιδανικός καθώς όπως παρατηρεί ο καθηγητής Ji, αν έμεναν εκεί μόνιμα υπήρχε κίνδυνος να μετεξελιχθούν σε καρκινικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα μαλλιά με βλαστοκύτταρα!

Θεραπεία βλαστοκυττάρων κατά μεταστατικού καρκίνου

Νανοσωματίδια σκοτώνουν καρκινικά βλαστοκύτταρα που προκαλούν ανάπτυξη των όγκων