Έρευνα: Πώς περπατάμε όταν ταυτόχρονα γράφουμε στο κινητό

  • Iatropedia
Αν κανείς κοιτάξει από πίσω κάποιον άνθρωπο που ενώ βαδίζει στον δρόμο γράφει μήνυμα ή κάτι άλλο στο κινητό του τηλέφωνο, τότε θα διαπιστώσει ότι οι κινήσεις του ελάχιστα διαφέρουν από εκείνες ενός ατόμου που βρίσκεται υπό την επήρεια μέθης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον τρόπο που οι άνθρωποι περπατούν, καθώς ταυτόχρονα ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο και κυρίως όταν γράφουν κάποιο μήνυμα σε αυτό. και διαπίστωσαν ότι βαδίζουν ξαφνικά πολύ αργά και δεν προχωρούν σε ευθεία γραμμή, αλλά παρεκκλίνουν δεξιά και αριστερά.

Μετά από μια σειρά θανάτων πεζών, αξιωματούχοι της πόλης της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν μια εκστρατεία προειδοποίησης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους των γραπτών μηνυμάτων στο περπάτημα.

Για να δουν τι πραγματικά συμβαίνει όταν οι άνθρωποι γράφουν στο κινητό καθώς περπατούν, οι επιστήμονες έβαλαν δεκάδες συμμετέχοντες να περάσουν μια σειρά από απλά εμπόδια σε τρεις καταστάσεις: πρώτα χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τίποτα άλλο εκτός από το να βαδίζουν, έπειτα βαδίζοντας και γράφοντας μήνυμα στο κινητό και, τέλος, βαδίζοντας και γράφοντας στο κινητό, ενώ ταυτόχρονα τους αποσπούσαν την προσοχή με ένα μαθηματικό κουίζ.

Με αισθητήρες κίνησης και ανάλυση 3-D σε υπολογιστή, οι επιστήμονες προσδιόρισαν το πώς συμπεριφέρονταν οι συμμετέχοντες και το πώς άλλαζε ο βηματισμός τους σε κάθε σενάριο.

Διαπίστωσαν πως όταν τους αποσπάται η προσοχή με τα γραπτά μηνύματα, οι άνθρωποι τείνουν να επιβραδύνουν και να χάνουν την ικανότητά τους να προχωρούν σε μια ευθεία γραμμή. Αυτό δείχνει ότι ο μειωμένος έλεγχος του τι συμβαίνει γύρω τους, “εξισορροπείται” με την μείωση της ταχύτητάς τους και τα μικρότερα και προσεκτικά βήματα για την αποφυγή συγκρούσεων.

http://www.upi.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τώρα τα κινητά “ανιχνεύουν” και την κατάθλιψή μας

Μελέτη συνδέει την χρήση wireless συσκευών με καρκίνο!