Έρευνα: Οι μισοί ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως προκύπτει από έρευνα της ALCO που εξήτασε τον βαθμό ικανοποίησης των ασφαλισμένων για τα Κέντρα Υγείας (ΠΕΔΥ) και τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, μόνο 1 στους 5 πολίτες δηλώνει «αρκετά» ικανοποιημένος από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Και ως εκ τούτου, το 48% των ερωτηθέντων καταφεύγουν στους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς.

Σύμφωνα με την έρευνα για τις υπηρεσίες ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ:

Το 41% των ασφαλισμένων χαρακτηρίζει ανεπαρκή την κάλυψη της περιοχής του από συμβεβλημένους γιατρούς. Και ένα ποσοστό 23% αναφέρει μάλιστα ότι περιμένει πάνω από 30 ημέρες για να κλείσει ραντεβού με συμβεβλημένο γιατρό τελειώνει γρήγορα το πλαφόν των 200 επισκέψεων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, και οι ιδιώτες γιατροί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με το ισχύον σύστημα, καθώς «δεν υπάρχει διάθεση διαλόγου από το υπουργείο Υγείας, οι αμοιβές είναι σχεδόν εξευτελιστικές – αμειβόμαστε με 10 ευρώ μεικτά την επίσκεψη αλλά η καθαρή αμοιβή είναι 2 ευρώ επειδή πληρώνουμε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις- ενώ υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην είσπραξη».

Η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ τόνισε επίσης ότι με την Υπουργική Απόφαση για τις 86 νέες εξετάσεις, το κόστος θα το επωμιστούν εκ νέου οι γιατροί αφού δεν προβλέφθηκε αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ,  γεγονός που θα αυξήσει απλά το clawback.