Έρευνα: Η φυματίωση μπορεί να ξεφεύγει από την επίθεση του ανοσοποιητικού!

  • Iatropedia
Ειδικοί επιστήμονες ερευνητικών κέντρων στην Βρετανία και την Γερμανία ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο το παθογόνο βακτήριο της νόσου αποφεύγει την αντίδραση του ανοσοποιητικού. Τα ευρήματά τους τώρα δίνουν ελπίδα για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Η μεγαλύτερης κλίμακας σχετική έρευνα που έγινε ποτέ αποκάλυψε στους επιστήμονες τους βιολογικούς μηχανισμούς αποφυγής που χρησιμοποιεί η φυματίωση για να γλυτώσει από το ανοσοποιητικό. Το βακτήριο που ευθύνεται για την ασθένεια (Mycobacterium tuberculosis) συνήθως εντοπίζεται στους πνεύμονες, όμως μπορεί να εξαπλωθεί σε οποιοδήποτε όργανο του σώματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Νature Genetics, η ανάλυση 7,6 εκατομμυρίων γενετικών παραλλαγών (διαφορές στις αλληλουχίες DNA) 5.600 υγειών ανθρώπων και 5.500 ασθενών με φυματίωση έδειξε ότι ο βαθμός ευαισθησίας ενός ατόμου στην λοίμωξη εξαρτάται από παραλλαγές που εντοπίσθηκαν στο γονίδιο ASAP1.

Σε περίπτωση που ένας άνθρωπος μολυνθεί με το M. Tuberculosis, η γονιδιακή έκφραση του ASAP1 στον οργανισμό του εξασθενεί και παράγει λιγότερη πρωτεΐνη, γεγονός που επηρεάζει τα δενδριτικά κύτταρα στο να κινητοποιήσουν το ανοσοποιητικό προς αντιμετώπιση του παθογόνου εισβολέα. Μάλιστα οι επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχουν δύο παραλλαγές του ASAP1, εκ των οποίων μια παρέχει μεγαλύτερη προστασία έναντι της φυματίωσης ενώ η άλλη όχι, με αποτέλεσμα στην δεύτερη περίπτωση τα δενδριτικά κύτταρα να κινούνται πολύ αργά για «πόλεμο» εξαιτίας της εξασθενημένης γονιδιακής έκφρασης κι έτσι το παθογόνο βακτήριο να ξεφεύγει. Βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2013 ασθένησαν 9 εκατομμύρια άνθρωποι από τους οποίους υπέκυψε το 1,5 εκατομμύριο. Οι θάνατοι σε ποσοστό άνω του 95% σημειώθηκαν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί η φυματίωση μας απειλεί ξανά;