Έρευνα: Εντόπισαν αμινοξύ που σταματά τις επιληπτικές κρίσεις

  • Iatropedia
Επιστήμονες προσδιόρισαν ένα αμινοξύ με αδιευκρίνιστο μέχρι πρότινος ρόλο, το οποίο σε ζωικά μοντέλα σταμάτησε τις επιληπτικές κρίσεις σε ποντίκια!

Στα αλλεπάλληλα πειράματα που διεξήγαγαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διεπίστωσαν ότι η D-λευκίνη, ένα αμινοξύ το οποίο βρίσκεται σε πολλές τροφές και σε ορισμένα βακτήρια, σταμάτησε τους επιληπτικούς σπασμούς σε ποντίκια το ίδιο αποτελεσματικά με το αντιεπιληπτικό φάρμακο διαζεπάμη, χωρίς ωστόσο τις κατασταλτικές παρενέργειές της. Η χορήγηση σε ποντίκια L-λευκίνης και D-λευκίνης αντιμετώπισε τους επιληπτικούς σπασμούς όχι μόνο με μικρότερη δοσολογία, αλλά διέκοψε την κρίση σχεδόν κατά 15 λεπτά νωρίτερα σε σύγκριση με το έτερο αμινοξύ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Neurobiology of Disease, το συγκεκριμένο αμινοξύ λειτουργεί διαφορετικά από τις ισχύουσες αντιεπιληπτικές θεραπείες, μια διαπίστωση η οποία ανοίγει τον δρόμο για νέες θεραπείες για το ένα τρίτο των πασχόντων που παρουσιάζουν αντίσταση στα συνήθη φάρμακα. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι η D-λευκίνη επιδρά στους νευρώνες διαφορετικά για τον έλεγχο των κρίσεων» επισημαίνει η κύρια ερευνήτρια J. Marie Hardwick, καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins. «Από την στιγμή που οι θεραπείες κατά της επιληψίας δεν έχουν βελτιωθεί και πολύ τα τελευταία 50 χρόνια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη καλύτερων θεραπευτικών προσεγγίσεων» σημειώνει από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας Adam Hartman, Νευρολόγος-Παιδίατρος στο Johns Hopkins Children's Center.