Έρευνα έκπληξη για τον Μπετόβεν αποκαλύπτει: Έχει σημασία η γενετική προδιάθεση ή όχι;

  • Iatropedia newsroom
Μπετόβεν αγαλματίδιο
Τι δείχνει η αναντιστοιχία μεταξύ της πρόβλεψης που βασίζεται στο DNA και της μουσικής ιδιοφυΐας του Μπετόβεν για τα ίδια τα τεστ DNA

Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (Ludwig van Beethoven), μία από τις κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες στην ανθρώπινη Ιστορία, είχε μάλλον χαμηλή γενετική προδιάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό, σύμφωνα με μελέτη που συνυπογράφουν το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt (VUMC) και τα ινστιτούτα Εμπειρικής Αισθητικής Max Planck στο Frankfurt am Main της Γερμανίας και Ψυχογλωσσολογίας στο Nijmegen της Ολλανδίας.

Το ερώτημα σε ποιο βαθμό επηρεάζονται τα εξαιρετικά ανθρώπινα επιτεύγματα από γενετικούς παράγοντες χρονολογείται από τις πρώτες μέρες της Γενετικής, αλλά φαίνεται να είναι ευκολότερο να απαντηθεί σήμερα, καθώς οι σύγχρονες μοριακές μέθοδοι καθιστούν δυνατή την ανάλυση του DNA ατόμων που έζησαν πολύ καιρό πριν.

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε το DNA του Μπετόβεν για να διερευνήσει τη γενετική του μουσική προδιάθεση, μια ικανότητα που σχετίζεται στενά με τη μουσικότητα, χρησιμοποιώντας ακολουθίες από μελέτη του 2023, κατά την οποία είχε εξαχθεί γενετικό υλικό από τα μαλλιά του συνθέτη.

«Για τον Μπετόβεν, χρησιμοποιήσαμε το DNA του που αναλύθηκε πρόσφατα για να υπολογίσουμε μία πολυγονιδιακή βαθμολογία ως δείκτη της γενετικής του προδιάθεσης για ρυθμικό συγχρονισμό», ανέφερε η Tara Henechowicz, B.Mus.Hons, M.A., υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, επισκέπτρια μεταπτυχιακή φοιτήτρια  στο Πρόγραμμα Ανθρώπινης Γενετικής Vanderbilt και δεύτερη συντάκτρια της μελέτης.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Μπετόβεν, ένας από τους πιο διάσημους μουσικούς στην Ιστορία, είχε μη αξιοσημείωτη γενετική προδιάθεση για τη μουσικότητα γενικά σε σύγκριση με δείγματα πληθυσμού από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία και το αποθετήριο BioVU του Vanderbilt, ανέφερε.

Οι συντάκτες σημείωσαν ότι θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε από το χαμηλό πολυγονιδιακό σκορ του Μπετόβεν ότι οι μουσικές του ικανότητες δεν ήταν εξαιρετικές.

«Στόχος μας ήταν να το χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα για τις προκλήσεις που παρουσιάζει η πραγματοποίηση γενετικών προβλέψεων για ένα άτομο που έζησε πριν από περισσότερα από 200 χρόνια», ανέφερε η Henechowicz.

«Η αναντιστοιχία μεταξύ της πρόβλεψης που βασίζεται στο DNA και της μουσικής ιδιοφυΐας του Μπετόβεν αποτελεί πολύτιμο δίδαγμα, επειδή δείχνει ότι τα τεστ DNA δεν μπορούν να μας δώσουν οριστική απάντηση για το αν ένα συγκεκριμένο παιδί θα καταλήξει να είναι μουσικά χαρισματικό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Henechowicz, η μελέτη δεν αποκλείει ότι το DNA συμβάλλει στις μουσικές δεξιότητες των ανθρώπων, σημειώνοντας ότι προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μία μέση κληρονομικότητα, της τάξης του 42%, για τη μουσικότητα.

«Στη σημερινή εποχή των «big data» όπως είναι το αποθετήριο BioVU του Vanderbilt, έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε με λεπτομέρεια μεγάλες ομάδες ανθρώπων για να αποκαλύψουμε τα γενετικά υπόβαθρα χαρακτηριστικών όπως η ικανότητα ρυθμού ή το να είμαστε δραστήριοι μουσικά. Η τρέχουσα μελέτη και άλλες πρόσφατες εργασίες δείχνουν επίσης ότι το περιβάλλον παίζει βασικό ρόλο στη μουσική ικανότητα και αφοσίωση», δήλωσε η συντάκτρια Reyna Gordon, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ωτορινολαρυγγολογίας στο VUMC.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Καρκίνος: Υπάρχουν σημάδια που θα μπορούσαν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα, λέει νέο ερευνητικό ινστιτούτο