Έρευνα: 1 στους 5 επιληπτικούς ίσως πάσχει από ελλειμματική προσοχή-υπερκινητικότητα

  • Iatropedia
Για πρώτη φορά, επιστήμονες συσχετίζουν την επιληψία με την συγκεκριμένη διαταραχή, επισημαίνοντας την ανάγκη κατανόησης των επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύονται στην περιοδική επιθεώρηση Epilepsia της Διεθνούς Ένωσης κατά της Επιληψίας, 251 από τους 1.361 συμμετέχοντες στην έρευνα βρέθηκαν να έχουν συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (AHDH), σχεδόν το 20% των ενηλίκων με επιληψία ή ένας στους πέντε. Επιπροσθέτως, τα άτομα με συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής είχαν οκταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα άγχους και εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

«Είναι η πρώτη φορά που συμπτώματα ADHD σε ενήλικες με επιληψία περιγράφονται στην επιστημονική βιβλιογραφία» σημειώνει ο Δρ. Άλαν Έττινγκερ, καθηγητής Κλινικής Νευρολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο «Άλμπερτ Αϊνστάιν» της Ν. Υόρκης και διευθυντής του Κέντρου Επιληψίας και Νευροχειρουργικής. «Ωστόσο, η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των ασθενών, την διάθεση, το άγχος και την λειτουργικότητά τους, τόσο στον κοινωνικό όσο και τον εργασιακό τους βίο».

Ο Δρ. Έττινγκερ επισημαίνει ότι συχνά οι θεράποντες ιατροί αποδίδουν τα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, μειωμένης ποιότητας ζωής και τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στις επιληπτικές κρίσεις, την αντιεπιληπτική αγωγή ή σε άλλες παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος. «Η μελέτη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι πρέπει να διευρύνουμε την αντίληψή μας για το τί συνεπάγεται η επιληψία. Από την στιγμή που οι ασθενείς μπορεί να έχουν και ψυχιατρικά συνοδά νοσήματα, ο εντοπισμός και η θεραπεία τους θα κάνουν την διαφορά στο οικογενειακό περιβάλλον των πασχόντων, το σχολείο ή την εργασία τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας είναι υπερκινητικό;