Έρχονται νέοι κανόνες και φραγμοί για φάρμακα 5 βασικών ασθενειών! Ποιες είναι

  • Iatropedia
Κάτω από συγκεκριμένους κανόνες θα πρέπει να συνταγογραφούν πλέον φάρμακα 5 βασικών ασθενειών οι γιατροί καθώς ενσωματώνονται σταδιακά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα περιβόητα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με συγκεκριμένες κατευθύνσεις θα μπορούν πλέον να γράφουν φάρμακα στους ασθενείς τους οι γιατροί καθώς σιγά σιγά ενσωματώνονται στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ (της εταιρείας που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση) τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Πρόκειτια για κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με το ποια σκευάσματα μπορούν να χορηγούν οι γιατροί στους ασθενείς τους όταν αυτοί πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα.

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να μαζέψει την ανεξέλεγκτη υπερσυνταγογράφηση ορισμένων γιατρών γεγονός όμως που θα ψαλιδίσει από πολλούς ασθενείς συμπληρωματικά φάρμακα της βασικής τους ασθένειας. Ενδεικτικό παράδειγμα τα φάρμακα της γαστροπροστασίας τα οποία δίνονται συνήθως ως προληπτικό μέσο σε περίπτωση που κανείς παρουσιάσει προβλήματα από τη βασική θεραπεία που θα λάβει.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας ενσωματώνονται σταδιακά στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ τα πρώτα 19 θεραπευτικά πρωτόκολλα κατευθυντηρίων γραμμών συνταγογράφησης, που αφορούν 5 διαφορετικές ομάδες ασθενειών (Δισλιπιδαιμία, Σακχαρώδη Διαβήτη, Οστεοπόρωση, Αρτηριακή Υπέρταση και Νευρολογικές διαταραχές), τα φαρμακευτικά σκευάσματα των οποίων αντιστοιχούν στο 50% περίπου της συνολικής μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

Κατά τα άλλα στον «αέρα» είναι πλέον και η νέα θετική λίστα φαρμάκων που περιλαμβάνει τα φάρμακα εκείνα που θα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.

Στη θετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερα από 7.600 σκευάσματα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, όπως και 1.223 σκευάσματα νέων γενοσήμων που τιμολογήθηκαν με τα Δελτία Τιμών Ιουνίου και Αυγούστου 2013 όχι όμως και καινοτόμα τα οποία προς στιγμήν έμειναν στην άκρη έως ότου αξιολογηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως το μνημόνιο βλάπτει την ψυχή! Δραματική αύξηση της κατάθλιψης στα χρόνια της κρίσης

Όταν οι ιδέες πληρώνονται και στην εποχή της κρίσης! Πως θα κερδίσετε 50.000 ευρώ

Ο Άδωνις στην Αυστρία, οι εργαζόμενοι στην αγωνία! Γιατί καθυστερεί το σχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ

Αποκάλυψη: Τα λογιστικά του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες με απ' ευθείας ανάθεση και διαδικασίες εξπρές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν