Έρχονται οι συγχωνεύσεις στον ΕΟΠΥΥ! Πως θα λειτουργήσουν οι μονάδες υγείας

  • Iatropedia
Τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γίνει η συγχώνευση και των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ είναι έτοιμη να οριστικοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τα ενοίκια και η γεωγραφική κάλυψη θα είναι τα δύο «κλειδιά» για τις συγχωνεύσεις

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Οι συγχωνεύσεις και τα λουκέτα στο σύστημα περίθαλψης δεν τελειώνουν με τα νοσοκομεία. Πολύ σύντομα και πιθανότατα έως το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει και η συγχώνευση των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ. Η κατάργηση ουσιαστικά μονάδων που κρίνονται ως μη συμφέρουσες για το σύστημα.

Άλλωστε και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν κρύβει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Βασικό και αρχικό κριτήριο είναι αν το οίκημα όπου λειτουργεί μία μονάδα υγείας είναι ιδιόκτητο ή όχι. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει διακοπή των μισθωμάτων και μάλιστα των πολύ υψηλών, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι. Εξάλλου με βάση τον προυπολογισμό, ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως καταβάλει κοντά στα 20 εκατ. ευρώ μόνο σε ενοίκια. Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες μια μονάδας που θα μπει λουκέτο, αναμένεται να μετακινηθούν στην αμέσως κοντινότερη και εφόσον αυτή θα παρουσιάζει κενά σε παροχές. Άλλωστε καιρό τώρα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι ενώ η χώρα διαθέτει δικά της κτίρια που είναι αναξιοποίητα, ο φορέα καταβάλει υπέρογκα ποσά για ενοίκια.

Άλλο ένα βασικό κριτήριο πριν από ένα λουκέτο θα είναι η γεωγραφική κάλυψη. Σε περίπτωση που μία μονάδα υγείας βρίσκεται κοντά σε νοσοκομείο και ο πληθυσμός της μπορεί να εξυπηρετηθεί, τότε το πιο πιθανό είναι να εξαφανισθεί από το …χάρτη.

Γι αυτό και το τελευταίο διάστημα μελετώνται όλα τα δεδομένα που υπάρχουν ώστε να είναι δυνατή η καταγραφή των αναγκών των πολιτών με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια. Ωστόσο η υπόθεση αυτή δε φαίνεται να είναι εύκολη καθώς ο χάρτης υγείας που φτιάχνεται εδώ και χρόνια φαίνεται να έχει λανθασμένα και παλαιά στοιχεία.

Το προσωπικό πάντως που θα ανήκει σε μονάδα που θα συγχωνευθεί, θα μπει σε καθεστώς κινητικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν η Χρυσή Αυγή εισέβαλε στο ΕΣΥ! Το αίμα των…Ελλήνων και οι παράνομες αποκλειστικές

Έρχεται το σχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ! Τι θα προβλέπει για τους γιατρούς

Κινητικότητα με λανθασμένα …μαθηματικά! Τριπλασίασαν… τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία

Αλήθειες και ψέματα για το εισιτήριο των 25 ευρώ στα Νοσοκομεία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν