Έρχεται ταλαιπωρία και πάλι με τα φάρμακα! Αρνούνται οι φαρμακοποιοί να πωλούν ακριβά φάρμακα λόγω μείωσης του κέρδους

  • Iatropedia
Νέα ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον καθώς αγορανομική διάταξη του υπουργείου Υγείας περιορίζει το κέρδος των φαρμακοποιών στα ακριβά φάρμακα άνω των 200 ευρώ, γεγονός που δεν αποδέχεται ο κλάδος. Τι θα κάνουν οι φαρμακοποιοί;

Με νέα αγορανομική διάταξή του το υπουργείο Υγείας μειώνει το ποσοστό κέρδους για τους φαρμακοποιούς για τα σκευάσματα που κοστίζουν πάνω από 200 ευρώ. Ενώ μέχρι πρόσφατα αμείβονταν κανονικά με ένα ποσοστό κέρδους όπως για όλα τα φάρμακα πλέον θα εισπράττουν μόνο 30 ευρώ.

Η απόφαση αυτή φαίνεται πως έχει εξοργίσει τον κλάδο ο οποίος έπειτα από σχετική απόφαση-οδηγία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σκοπεύει να διακόψει τη χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι το ποσό που θα δίνεται δεν καλύπτει ούτε καν τη φορολόγηση των φαρμακοποιών γι αυτό και συνιστά ουσιαστικά τη διακοπή της διακίνησης των ακριβών αυτών φαρμάκων.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρο Αμπατζόγλου σε σημείωμα προς όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας: «προβλέπεται για τα φάρμακα με Χ.Τ. άνω των 200 ευρώ να υπάρχει κέρδος μόλις 30 ευρώ. Αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε. Ζητάμε να παραμείνει σε ισχύ ό, τι συνέβαινε μέχρι στιγμής. Διαφορετικά η διακίνηση αυτών των φαρμάκων είναι ζημιογόνος για τον φαρμακοποιό αφού το κέρδος των 30 ευρώ δεν καλύπτει ούτε την φορολογία.

Άρα οδηγεί στην αδυναμία διακίνησής τους».

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αποφασισμένοι αν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη απόφαση να διακόψουν τη διακίνηση των ακριβών φαρμάκων γεγονός που θα προκαλέσει άμεση επίπτωση σε όλους τους ασφαλισμένους.

Βέβαια στην αγορανομική διάταξη του υπουργείου Υγείας υπάρχουν και δύο θετικές εξελίξεις για τον κλάδο καθώς πλέον θα τους δίνεται πίστωση από τη βιομηχανία και τις αποθήκες 2 με 3 μήνες για να αποπληρώσουν τα φάρμακα που πήραν προς πώληση.

Επίσης επανέρχεται η δυνατότητα πρόσθετης έκπτωσης έως 5% από την βιομηχανία προς τις αποθήκες και τα φαρμακεία.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν