Έρχεται νέος κατάλογος με φάρμακα χωρίς συνταγή! Δε θα αποζημιώνονται από ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Αυξάνεται ο αριθμός των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) τις επόμενες ημέρες.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Έναν νέο κατάλογο που θα περιλαμβάνει φάρμακα που δε χρειάζονται ιατρική συνταγή για να αγορασθούν από τους ασθενείς θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα. Ήδη η λίστα με τα νέα σκευάσματα που θα πωλούνται ελεύθερα χωρίς υπογραφή γιατρού αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Πρόκειται για φάρμακα ευρείας χρήσης που όμως μέχρι σήμερα αποζημιώνονταν από την κοινωνική ασφάλιση. Η ένταξή τους στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ, τα βγάζει αμέσως εκτός της αποζημίωσης, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους.

Είναι όπως όλα δείχνουν άλλος ένας τρόπος να εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας κονδύλια από τη φαρμακευτική δαπάνη η οποία φέτος δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ, όριο που θεωρείται ακόμη και από τον Άδωνι Γεωργιάδη εξαιρετικά χαμηλό.

Και το ζήτημα είναι – όπως αναφέρουν πληροφορίες του iatropedia.gr- ότι το επόμενο διάστημα θα συμπληρωθεί περαιτέρω ο κατάλογος με τα ΜΗΣΥΦΑ καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία κάποια σκευάσματα που δεν ήταν δυνατόν να ενταχθούν λόγο συγκεκριμένης άδειας κυκλοφορίας, να τροποποιηθούν.

Ταυτόχρονα πάντως επειδή το τελευταίο διάστημα κατεγράφη κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχ΄ςη των ασθενών στην αγορά φαρμάκων, εξαιτίας χαμηλών τιμών αποζημίωσης (ασφαλιστικές τιμές), ο Άδωνις Γεωργιάδης προχωρά σε διορθώσεις- αυξήσεις των ποσών που θεωρούνται ως η ανώτατη τιμή κάλυψης των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται κούρεμα σε φάρμακα και εξετάσεις! Νέο πλαφόν δια χειρός Άδωνι. Όλα τα κριτήρια

Μπλόκο εργαστηρίων-γιατρών στον ΕΟΠΥΥ! Με μετρητά θα κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις οι ασθενείς

Σε πήλινα πόδια τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ! Τι εμπόδια υπάρχουν

Γιατροί με μπλοκάκι στο ΕΣΥ! Ανοίγει η πόρτα για ιδιώτες στα νοσοκομεία