Έρχεται νέο χαράτσι στην Υγεία: μεγαλύτερη συμμετοχή για νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα!

  • Iatropedia
Αυξάνεται- όπως όλα δείχνουν- η συμμετοχή στη νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα το επόμενο διάστημα καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΠΥΥ πρότειναν στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών να προχωρήσουν σε έκπτωση στον ΕΟΠΥΥ και στα Κοινά Ενοποιημένα Νοσήλια ακόμη και πάνω από 50%. Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς;

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά αλλά και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη, προτάθηκε στους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών να δώσουν έκπτωση για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων 50% μέσω των Κοινών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) ενώ για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ ακόμη και κατά …90%!

Οι ιδιοκτήτες καλούνται να απαντήσουν άμεσα στην πρόταση αυτή διαφορετικά μπορεί να αναγκαστούν ακόμη και να διακόψουν τις συμβάσεις συνεργασίας που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ. Κάτι βέβαια που δεν είναι εύκολο για τον κλάδο δεδομένου ότι αυτό θα σήμαινε μεγάλο πλήγμα για τα οικονομικά τους αφού ο ΕΟΠΥΥ παραμένει σήμερα ο μεγαλύτερος υγειονομικός ασφαλιστικός φορέας. Εκτός αυτού οι περισσότεροι ασθενείς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, νοσηλεύονται κυρίως μέσω του ΕΟΠΥΥ με την ελπίδα να αποφύγουν τα δικά τους κονδύλια.

Όμως με την έκπτωση αυτή που ζητήθηκε, αυτομάτως θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος νοσηλείας. Άλλωστε η ιδιωτικές κλινικές δεν πρόκειται να μειώσουν τα τιμολόγιά τους, απλώς τα χρήματα που θα δίνονται από τον ΕΟΠΥΥ για κάθε άρρωστο θα είναι πολύ λιγότερα και σύμφωνα με τις εκπτώσεις που ζητήθηκαν.

Συνεπώς τη διαφορά στο κόστος θα κληθούν να την καλύψουν για άλλη μια φορά οι ασθενείς.

Ούτως ή άλλως σήμερα μέσω των ΚΕΝ που εφαρμόσθηκαν εδώ και περίπου ένα χρόνο, δηλαδή μέσω της διαδικασίας τιμολόγησης και διαχείρισης νοσοκομειακών νοσηλειών των ασθενών η οποία βασίζεται στα διεθνώς καθιερωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, οι Έλληνες ασθενείς ενώ επρόκειτο να μη συμμετέχουν καθόλου στο κόστος, βρέθηκαν να πληρώνουν και πάλι από την τσέπη τους.

Πλέον με τη νέα έκπτωση που αναμένεται να υιοθετηθεί, θα βάλουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.

Να σημειωθεί ότι ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας παρουσιάζει λόγω της κρίσης μια μείωση της κίνησης τουλάχιστον κατά 15 με 20% σε αντίθεση με το ΕΣΥ όπου η αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια αγγίζει πλέον το 30%.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν